Haberin Kapısı

Kevser "Cennetteki Havuz"

İSLAM VE KÜLTÜR

"Ebter" diyorlardı. "Nesli kesik" demekti bu kelime?

Cahiliye arapları için erkek evlat önemliydi. Kız çocuklarını hakir görüyor, onlardan utanıyor, daha da ileri gidip diri diri topraklara gömüyorlardı yavrucakları. Nesli devam ettirecek olan erkek çocuktu, onlara göre. Oysa Peygamberimizin erkek evladı yoktu. Doğanlar da kısa bir süre sonra vefat etmişlerdi. Bunu bile dillerine dolamışlardı müşrikler. Sadece kız babası olması sebebiyle o Şanlı Nebiye hakaret ediyor, incitiyorlardı onu. Güya nesli devam etmeyecekti Peygamberimizin. Bunun üzerine Kevser suresi indi. Rahman, o sonsuz merhametiyle Resulünü teselli etti ve kafirlere de cevap verdi. "Sana kevseri verdik" buyuruyordu Rabbimiz. "Ebter" öbürleriydi, o azgınlar güruhu. Peki neydi kevser, ya da kimdi?

Tefsirler muhtelif...

Kevser, cennette Allah Resulüne verilecek bir havuzun adıdır, diyenler var. Onun sünnetine ittiba edenler, onun yolundan gidenler yararlanacaklar bu havuzdan. Adını ve hikmetini bir derece biliyoruz, ama mahiyetini bilmiyoruz. Bilmemize de imkan yok, çünkü biz henüz dünyadayız. Dünyevi mikyaslarla ahiret alemlerini tahayyül etmek bile mümkün değil. Ana rahmindeki bir çocuk, hiç görmediği, ama sadece adını duyduğu okyanusu, güneşi, ağacı nasıl hayal bile edemezse, dünyanın karnında olan bizler de ahireti tahayyül edemeyiz. Ahiret ile dünyanın farkı, dünya ile rahmin farkı gibidir.

"Kevser, Fatımadır" diyenler de var. Bir feyz ve nur pınarıydı o. insanlık aleminin ve islamiyet semasının en parlak yıldızları onun neslinden geldi. Sayısız imamlar, alimler ve velilere anne oldu. "Her nebinin nesli kendindendir, benim neslim ise Alinin neslidir" buyurmuştu Peygamberimiz. Yani Fatımanın nesli. Bu kutlu nesil, her nereye giderse orayı yeşerten bir duru su gibi, ulaşabildiği bütün beldeleri islam bahçelerine çevirdi.

"Kevser, Kurândır" bir kavle göre. Kurânın nuruyla, pek azı müstesna olmak üzere, o zamanın bütün insanları nurlandı, islama girdi, bir bakıma Peygamberimizin nesli oldu. Ebu Cehilin oğlu ikrime bile islam saflarına katılıp, babasının izinden ayrıldı. Böylece müşriklerin nesilleri kesildi, ama Peygamberimizin manevi nesli gür bir ırmak gibi istikbal canibine akmaya başladı. Ebediyete kadar da akacak bu kutlu nehir. Tarih gösterdi ki, "ebter" olanlar ancak müşriklerdir. Bu ayette bir de müjde vardı, Allah, istikbalde islamın galebe edeceğini ima yoluyla bildiriyor, Resulünü teselli ediyordu. Bu örtülü manayı Efendimizin anlamaması mümkün mü!

Kevser kelimesinin daha pekçok manasını var. Birini alıp öbürlerini terketmeye de hiç gerek yok. Çünkü, bu anlamların hiçbiri diğerlerine aykırı değil. Kurân, mûcize derecesinde vecizdir. işte en güzel örneklerden biri Kevser suresi! En meşhur manayı "cennetteki havuz" diye kabul edersek, öbür manalar benzetme yoluyla bildirilmiş demektir. Burada, Kuranın bir edebiyat mucizesi olduğunu da hemen hatırlayalım.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.