Dünya ve ahiret saadetimiz için sonsuz faydalarla dolu mübarek gün ve geceler gelmeden önce bu esrarlı ve bereketli zaman dilimlerini layıkınca ihya edebilmek için günler öncesinden öncelikle aile ve gruplarlarımızda hatırlatmalarda bulunalım.
Çocuklarla; o gün daha özenli giyinme (abartı olmadan sade ama o güne özel olması gerektiği anlatılarak), toplanılacak evi süsleme (duvarlara süslü kağıtlarla, ayet ve hadislerle), grup içinde hediyeleşme (aşırıya kaçılmaması için aileleri zorlamayacak şekilde ve her ailenin karşılayabileceği şekilde olması için alınacak hediyelerin para miktarı belirlenerek, kandilden önceki hafta), çocuklardan kandil için özel Peygamberimize ve güzel dinimiz için şiir yazmaları teşvik edilerek kandil günü grup içinde yapılacak kandil programında okutularak bir bayram havası içinde kandil programı yapılabilir. Program önce kandilin önem ve ehemmiyeti ve o gecede neler yapılabileceği anlatılarak başlanır. Hep birlikte namaz kılınıp, Kur’an okunup ardından da topluca eller Rahman’a açılarak hep beraber başta tüm İslam âlemine dua edilerek bitirilebilir.
* * * * *
Sevgili arkadaşlar, işlenmiş günah veya suçtan kurtulma anlamına gelen Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir. Bu gecede Rabbimiz’in rahmet kapıları sonuna kadar açılır ve bizler Rabbimizden beratımızı, affımızı isteriz. Yine bu gecede diğer kandil geceleri gibi Rabbimize dualara ve O’na yönelişimiz olan namaza daha çok vakit ayırırız.
Neden Bu Gece Mübarektir?
Yüce Rabbimiz bu gecede Kur’an-ı Kerim’i toplu olarak, bir bütün halinde levh-i mahfuzdan dünya semasına indirmiş sonra oradan da kısım kısım Peygamber (sav) Efendimiz’e indirmiştir.
Biliyoruz ki Kur’an-ı Kerim bizim dünya ve ahiret mutluluğuna erişip Yüce Rabbimiz’in güzel bir kulu olmanın yolları öğreten bir rehberdir.
Mübarek olmasının diğer sebepleri ise arkadaşlar;
O gece meleklerin Rabbimiz’in rahmeti ile yeryüzüne inmesinden,
Rabbimiz’in merhametinin o gecede coşmasından,
Dualarımızın o gecede daha çok ve çabuk kabul edilmesindendir.
Urve (ra)dan Hz. Aişe (ra)’den rivayet ediliyor: ‘’Şabanın 15. gecesinde Nebiyy-i Zişan (sav) yanımdan ayrılıp gitmişti.. Ben (sav)’in diğer hanımlarına gittiğini sandım. Kalktım evde onu aramaya başladım. Ararken ellerim ayaklarına değdi. Secde halinde idi. Şu duayı okuyordu, hemen ezberledim: ‘’Ya Rabbi!. Sana kendimden geçerek secde ediyorum. Kalbim sana inandı. Nimetini ikrar, günahımı itiraf ederim. Nefsime zulmettim, beni bağışla!.. Çünkü senden başka günahları bağışlayan yoktur.’’
‘’Ya Rabbi!.. cezandan affına, intikamından rahmetine, gazabından rızana sığındım. Ve senden sana sığındım. Seni hakkı ile –senin kendi nefsini sena ettiğin gibi- övmekten acizim..’’
İşte bu suretle Efendimiz (sav) sabaha kadar ayakta ve oturarak ibadet ve duasına devam etti. Mübarek ayaklarını şişip ağrımıştı. Ben bir yandan ayaklarını ovuyor bir yandan da şöyle diyordum: ‘’Anam babam sana feda olsun! Allah Teala senin geçmiş ve gelecek günahlarını mağfiret etmedi mi? Seni geçmişte ve gelecekte günah işlemekten muhafaza buyurmadı mı? Öyle değil mi? Öyle değil mi?’’
Efendimiz (sav) şöyle buyurdular: ‘’ Ya Aişe!.. Ben Rabbimin bunca nimetine şükreden bir kul olmayayım mı? Hem sen bu gece neler olduğunu biliyor musun? dedi. Ben de: ‘’Bu gecede ne var ki? dedim. Şöyle buyurdular:
‘’Bu sene içinde doğacak ve ölecek olanlar bu gecede yazılırlar. Bu gecede canlıların rızıkları tayin ve taksim olunur. Kulların amelleri yine bu gece Allah-ü Tealaya yükselir.’’ Ben:
‘’Ya Resulallah! Allah’ın rahmeti olmadan cennete girilmeyecek mi? dedim. Rasulullah (sav):
‘’Allah’ın rahmeti olmadan hiç kimse cennete giremez’’ buyurdular. Ben:
‘’Sen de mi?’’ dedim. Efendimiz (sav):
‘’Ben de. Allah Teala beni rahmeti ilahiyesine gark etmiş olarak ancak cennetine koyar’’ dedi. Ve elleri ile başını ve yüzünü meshetti.’’
Bol Sevaplı Gece…
Bu mübarek gecenin özellikleri şunlardır:
Rabbimiz’e karşı ibadetlerimizin her zaman sevabı çoktur ancak bu gecedeki ibadetin sevabı diğer zamanlardaki ibadetlerin sevabından kat kat daha yüksektir. İki cihanın saadet güneşi Efendimiz (sav) buyurmuştur ki ‘’Her kim bu gece yüz rekat namaz kılarsa Yüce Allah ona yüz melek gönderir. Otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu ona cehennem azabından kurtuluş haberini verir. Otuzu ondan dünya belalarını giderir, onu da ondan şeytanın hile ve tuzaklarını korur.
Rahmet Gecesi…
Bu gecede Rabbimizin rahmet ve merhameti sağanak sağanak üzerimize iner. Peygamber Efendimiz ( sav) “Allah-u Teala bu gece ümmetine kelp kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca rahmet eder” buyurmuştur.(Kelp kabilesi, koyunları bol olan bir kabiledir.)
Bu Gece Meleklerin Bayramıdır…
Biz Müslümanların nasıl ki yeryüzünde Ramazan ve Kurban olmak üzere iki bayramı varsa meleklerin de iki bayram gecesi vardır. Meleklerin bayram geceleri Şaban ayının 15. gecesine rastlayan Berat Gecesiyle, Ramazan ayına rastlayan Kadir Gecesidir. Bu yüzden Şaban ayının 15.gecesine melekler bayramı denir.
Hayat Gecesi…
Peygamber Efendimiz (sav) “İki bayram gecesi ile Şaban ayının 15.gecesini ibadetle geçirenlerin kalpleri öldüğü gün ölmez” şeklindeki hadis-i şerifinden anladığımıza göre bu gecenin bir başka adı da hayat gecesidir.
Şefaat Gecesi…
Sevgili Peygamber Efendimiz Şaban’ın 13. gecesi ümmetinin günahlarının bağışlanması için Rabbimizden şefaat izni istemiş bu şefaatin 3’te 1’i verilmiş, 14. gecesi yine istemiş 3’te 1’i daha verilmiş, 15. gecesi de Rabbimizden yine istemiş bu gece şefaatin tamamı Peygamber Efendimiz’e verilmiştir.
Bağışlanma Gecesi…
Peygamber Efendimiz (sav) “Şaban ayının 15.gecesi Azrail’e bir sonraki Şaban ayına kadar ölecek olanların isimleri bildirilir. İnsan bir yandan ağaç diker, evlenir ve evler yaparken öbür yandan adı ölecekler arasına geçmiştir. Azrail kendisine son emir verilerek onun canını almayı beklemektedir.”
İnsanların bu gecede kısmetleri belirlenip bir senelik ömürleri takdir olunduğu için bu geceyi ibadetle geçirmeli, Rabbimize hayırlı bir ömür geçirebilmek için bol bol dua etmeliyiz.
Ayrıca her mübarek gecenin gündüzünde oruçlu bulunmak adetimiz olduğu gibi, Berat Gecesinin gündüzünde de oruçlu bulunmalıyız. Şaban’ın 14.gününü 15.güne bağlayan gece akşam namazını kıldıktan sonra 3 defa euzü besmele ile Yasin-i Şerif okumalıyız. Ve her Yasin-i Şeriften sonra Berat duasını okumalıyız.
Berat duası şöyledir:
(Ablalar Arapça duayı çocuklara verip, sonra da anlamını beraber okuyabilirler.)
Ey, kullarına sayısız lütuf ve ihsanlarda bulunan, onların karşılığına ihtiyacı olmayan Allah’ım! Celal ve Kerem sahibi Rabbim! Biz aciz kullarına sonsuz nimet ve imkanlar bahşeden Sensin! Senden başka ilah yok! Sana sığınıp yalvaranlara yardım edersin! Korkanların güvenip sığınacağı yegâne melcei yine Sensin!
Ya Rabbi, Senin nezdindeki kitabında, Levh-i Mahfuz’da şayet beni kötü, mahrum, ilahi rahmetten kovulmuş, fakir bir insan olarak yazmış isen fazlınla bu kötü kaderimi; asi, mahrum, ilahi huzurdan kovulmuş, darlık içinde hayat geçirmeye mahkum bir fakir insan oluşuma ait yazgımı siliver Allah’ım! Beni, nezdindeki ana kitapta iyilerden, salih kullarından, rızkı bol, zengin ve hayırlı işlerde yarışan ve muvaffak olan kullarından olarak yazıver.
Allah’ım! –Senin sözün haktır- Nebiyy-i Zişan’ın lisanı üzere gönderdiğin mukaddes Kitabında şöyle buyurdun: ‘’Allah dilediğini siler. (Dilediğini de) sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O’nun yanındadır’’ (Ra’d Suresi, 39)
İlahi! ‘’Her hikmetli iş nezdimizde bir emir ile o zaman ayrılır’’ (Duhan, 4) buyurduğun mükerrem Şaban ayının 14. gecesi en büyük tecellin ile bildiğimiz bilmediğimiz, Senin bildiğin bela ve musibetleri bizlerin üzerinden kaldırmanı diliyoruz. Şüphesiz Sen, sonsuz güç ve kuvvet sahibisin! Lütuf ve ihsanı bol olan Rabbimizsin!
Allah’ım Seyidimiz, Efendimiz Hazreti Muhammed’e, âline, ashabına, evladına, ezvac-ı tahiratına salat-ü selam eyle! Dualarımızı Habibin hürmetine kabul eyle. Amin.
Bu Berat duasını birinci okuyuşumuzda Rabbimizden hayırlı ve uzun bir ömür kaza ve belalarda emin olmayı istemeliyiz.
İkinci okuyuşumuzda Rabbimizden bol ve helal rızık vermesini istemeliyiz.
Üçüncü okuyuşumuzda son nefesimizde İslam üzere olmayı yani olgun bir imanla ölmeyi istemeliyiz.
BERAT NAMAZI
Üzerinde namaz borcu olanların bu gecede kaza namazı kılmaları borcu olmayanların ise yatsıdan sonra 100 rekattan oluşan ‘’salat-ı hayr’’ namazını kılmaları çok sevaptır. Bu namaz her rekatta Fatihadan sonra 10 ihlas okumak suretiyle kılınır.