Uzun süredir devam eden ekonomik kriz ve salgından dolayı vatandaş zor günler yaşıyor. Hükümetten yeterli desteği alamayan ve krediye yönlendirilen esnaf, çiftçi, sanayici, işçi kısaca toplumun her kesimi bankaların kıskacı altında. Bankalara olan borçlarını ödeyemeyen ve hacizlerle karşı karşıya kalan vatandaş evini-arabasını, çiftçi tarlasını, esnaf dükkânını sanayici de fabrikasını borçlarına karşılık bankaya bırakmak zorunda kalıyor.
Bankalar, vatandaştan ev sahibine, esnaftan sanayiciye kadar herkesi kıskaca almış durumda. Uzun süredir devam eden ekonomik krize pansuman tedavilerle çözüm arasa da başarılı olamayan hükümet, hemen hemen herkesi bankalara yönlendirdi. Devletten yeterli desteği alamayan vatandaş da sanayici de bankaların pençesine düştü. Devlet eliyle faiz belasına bulaştırılan binlerce kişi borç bataklığında mücadele ediyor. Bankaların artık kıskaca aldığı ve baskılarına dayanamadığı vatandaşların kimisi evini, kimisi fabrikasını borçlarına karşılık bankaya bırakmaya başladı.
“FABRİKAMIZI BORCA KARŞILIK BANKAYA BIRAKTIK”
Devletten destek almayan ve banka kredilerine yönlendirilen iş adamları, uzun süredir devam eden ekonomik krizde ayakta kalmakta zorlanıyor. Bankaların pençesine düşen birçok işyeri kapanmak zorunda kalırken kimisi de borçlarına karşılık üretim makinelerini veya tesislerini bankalara bırakıyor. Türkiye’nin önemli bir konumda olan mutfak gereçleri üreticisi Hisar’ın Esenyurt’ta bulunan fabrikası Ziraat Bankası tarafından 94 milyon lira başlangıç fiyatıyla satışa çıkarıldı. Hisar Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan konuyla alakalı, “Esenyurt’ta 25 bin metrekare alana sahip fabrikamızı borcumuza karşılık el sıkışarak bankaya bıraktık” dedi.
“ERTELENEN BORÇLARIN ZAMANI GELDİ”
Millî Gazete’ye konuşan Yeni Bir Dünya Sanayici İş Adamları Derneği (YENİAD) Genel Başkanı Selman Esmerer, “YENİAD olarak salgın başında çıkan paketin yetersiz olduğunu söyledik. Destek paketinin Türkiye’nin hacmine göre 600 milyar TL olması lazımdı. Bu miktar 300 milyar TL’ye çıktı ama bu yetersiz. Normal şartlarda verilen desteklerin hibe şeklinde olması gerekiyordu. Hükümet gerek ekonomik krizden gerek salgını iyi okuyamamaktan dolayı kredi verdi ve vergi gibi ödemelerde erteleme yaptı. O günlerde ertelenen borçların zamanı geldi ve herkes bankaların eline düştü” dedi.
“YATIRIMLAR BANKALARIN ELİNE DÜŞTÜ”
Esmerer, “Bankalar krediyi teminatla veriyor. Siz bir bankadan kredi kullanmak istediğinizde evinizi, arabanızı, yatırımınızı teminat gösteriyorsunuz. Pandemide kullandırılan kredilerin, ertelenen borçların şimdi ödeme vakti geldi. Küçük esnafın dükkânı kapalı kaldığı için gücü bitti, borçlar kaldı. İş insanı kazancı olmadığı için borçlarını ödeyemedi. Borçlar ödenmeyince hacizler gelmeye başladı. İşin sonunda bankalar emlakçı ve galerici oldu. Evler, arabalar, yatırımlar bankaların eline düştü” ifadelerini kullandı.
“FAİZSİZ TEŞVİKLERLE SANAYİCİLERİ AYAKTA TUTMALIYIZ”
Esmerer, “Mekânı cennet olsun Erbakan Hocamızın ağır sanayi, üretim, yatırım söylemlerinden başka çözüm yok. Şu an Türkiye’de döviz, enflasyon, faiz etrafında dönüyor ve batıyoruz. Ekonomik kriz, pandemi süreci ve yetersiz yardımlar artık sanayide köklü firmalara da zarar vermeye başladı. Bu durumu bıçak kemiğe dayandı gibi düşünmek lazım. Acil önlemler almak gerekiyor. Teşvikleri kötüye kullanmayanları incelemek ve gerçekten destekler verilmesi gerekiyor. Faizsiz teşviklerle sanayicileri ayakta tutmalıyız. Köklü firmalarımızın kapanması demek milli servete zarar vermek demektir” diye konuştu.