Bakan Soylu, Van'da düzenlenen 'Nüfus Personeli Eğitim Programı'nda konuştu, kimlik kartlarıyla ilgili yapılan yeni çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Nüfusta çok önemli çalışmalara imza attıklarını, birçok yeniliği hayata geçirdiklerini anlatan Soylu, şunları söyledi:
'Aslında birçok eğitim anlayışıyla nüfus çalışanlarımız, çağın bütün gereklerine ayak uydurdu. Her işin ayrı bir hikayesi var. Pasaport, ehliyet emniyet müdürlüklerindeydi. Emniyet kendi işini yapsın. Hem de bu konularda vatandaş pasaport almak için doğal olarak emniyet müdürlüklerine geliyor. Güvenlikli bir yer olduğu için sürekli aramalardan geçiyor. Biz de pasaport, ehliyet ve kimlik kartını bir araya getirdik. 81 ilde kimlik kartlarının aynı anda verilmesinin onayını verdik. Öyle bir noktaya geldik ki hem yenileme ve dönüşümü ortaya koyduk hem de hacmi artırdık. Ortalama günde 10 bin pasaport verdik. Günde yaklaşık 14-15 bin ehliyet veriyoruz. Gününe göre yaklaşık 50-60 bin ki 120 bine çıktığı da var kimlik kartı veriyoruz.'
Yüzde 80'ini bitirdik
Türkiye'de ilk kez nüfus idaresini telefon ya da bilgisayar üzerinden randevu alabilecek devlet kurumu haline getirdiklerini belirten Soylu, böylece 'Alo 199' denilen randevu sistemindeki yoğunluğu da azalttıklarını ifade etti.
Nüfus konseptleriyle beraber vatandaşların modern bankalardaki gibi hizmet alabileceği bir anlayışı ortaya koyduklarını aktaran Soylu, şunları kaydetti:
'Turuncu bir renk koyduk ve hakikaten vatandaşımızın içinde ferahlayabileceği bir duruma getirdik. Her vatandaştan parmak izi almak almak zorunda değiliz. Bundan önce pasaportta, ehliyette parmak izi verdi. Acaba bunlardan istifade edemez miyiz dedik ve bu işi çözdük. Dünyada altı ülkede biyometrik veri sistemi var. Bir biyometrik veri yazılımı ortaya koymak için çalışma başlattık. Bir şirket kurduk ve hakikaten polis sandığı buraya 50 milyon liralık bir sermaye aktardı. Dünyada kendi yazılımını yapan ve bundan sonra bir ihracat kalemi olarak değerlendirebileceğimiz, şimdi Göç İdaresinin kullandığı, aynı zamanda jandarma, emniyet ve nüfusun kullandığı bir sistemi böylece oluşturmuş olduk. Türkiye'de dolandırıcılıklar var. Güvenlik olarak da bizim işimiz. Bir elektronik kimlik doğrulama sistemi yapmamız lazım. Vatandaşın tapuya gitmesi lazım. Orada dolandırıcılık oluyordu. Bunun çok büyük maliyetleri oluyordu. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'ni kurduk. Bunu da yine aynı sistemle beraber yaptık. Şimdi birkaç yerde başladık. Bundan sonra vatandaş geldiği zaman kimlik kartı ile işlem yaptığını, o işlemi onun yaptığı, o kaydında belli olacak ve bir daha dolandırıcılık olmayacak bir sistemi de başlattık. Kimlik kartına ehliyeti yükleyebilir miyiz dedik. Şu anda 3 milyonun üzerinde ehliyeti kimliğe yükledik. E imzayı da şu anda kimliğe yükleme kabiliyetini ortaya koyduk. Kimliğimize bir ödeme sistemi yükleyebilir miyiz dedik ve bunun da yüze 80'ini bitirdik.'