Haberin Kapısı

Af Yasasında Son Durum!

GÜNDEM

TBMM'ye sunulması planlanan 'İkinci Yargı Paketi' üzerindeki çalışmalar sürdürülüyor. İkinci yargı paketinin içinde halk arasında af yasası olarak bilinen infaz düzenlemesinin de olması bekleniyor. Af paketi kapsamında 401 milyarlık vergi alacağı ile 74.6 milyarlık SGK alacağı yapılandırılacak. Ödenmeyen 5.2 milyarlık trafik cezası da kapsamda.

Genel Af Yasası ve İkinci Yargı Paketi'nde son durum!

Uzun bir süredir mahkûm ve yakınları tarafından merakla takip edilen konuyla ilgili son açıklamayı Abdülhamit Gül yapmıştı. Gül, yaptığı açıklamada çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını ve kısa süre içerisinde Meclis'e geleceğini belirtmişti. Bu gelişmelerin üzerine ise vatandaşların konuyla ilgili heyecanı artmıştı. Daha önce Abdülhamit Gül, Başkan Erdoğan'a konuyla ilgili bir sunum yapmıştı. Yapılan bu sunum neticesinde infaz düzenlemesi ile ilgili detaylar da ortaya çıkmıştı. Edinilen bilgiye göre, evde ve hafta sonu infaza yenileri eklenecek. Mahkûmlar hafta sonu ve gece hapiste, hafta içi ve gündüz işinde olacak. Yaşlı mahkûmlar cezalarını evde tamamlayacak. Peki, af yasası Meclis'e ne zaman sunulacak, ceza infaz indirimi kimleri ve hangi suçları kapsayacak? İşte, son dakika haberinin detayları...

GENEL AF YASASI SON DURUM! İKİNCİ YARGI PAKETİ VE İNFAZ DÜZENLEMESİ NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

Cezaevlerindeki doluluğu azaltmak için hazırlanan infaz indirimi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yeni bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda, 6 suç dışındaki suçlarla ilgili cezalarda indirime gidilmesinin yanı sıra, alternatif infaz yöntemleri üzerinde duruldu. Peki, af yasası ne zaman çıkacak, ceza indirimi kimleri kapsayacak?

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Bu yöntemler şöyle sıralanıyor:

EVDE İNFAZ

Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ

Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

6 SUÇU KAPSAMIYOR

Düzenlemenin terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçları kapsamayacağı öngörülüyor. 

Hemen her 2 yılda bir af çıkararak ekonomideki darboğazı aşmaya çalışan hükümetin son af paketinden 476 milyar liralık kamu alacağı çıktı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Meclis'te görüşülmeye başlanan af paketi kapsamında 401 milyar 335 milyon liralık vergi ve ceza alacakları 74 milyar 657 milyon liralık da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacağı için borçluların önüne ödeme planı konulacak.

Örneğin, 2015'ten kalan 100 bin liralık bir borç, gecikme zammıyla 220 bin 700 lira yerine af paketiyle 129 bin 90 liraya düşürülecek. 91 bin 610 liralık borç silinecek.

5.2 MİLYARLIK TRAFİK CEZASI

AKP'li milletvekillerinin “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması” adıyla hazırladığı yeni af yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. “Son kez” denilerek bugüne kadar çok sayıda af teklifinin Meclis'e getirilmesine tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, aflar yüzünden vergi ahlakının bozulduğuna işaret ettiler.

Komisyonda verilen bilgilere göre, SGK hariç 401 milyar liralık vergi ve diğer kamu alacağının 244.6 milyarlık kısmını vergi ziyaı hariç borçlar oluşturuyor.

Bunların 18.7 milyar lirası Kurumlar Vergisi, 35 milyar lirası Gelir Vergisi'nden oluşurken, en büyük alacak 79.7 milyarla KDV'de görüldü.

Af kapsamına giren alacaklar arasında 6.5 milyar liralık ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), 5.2 milyar liralık trafik cezası, 5.7 milyarlık öğrenci kredisi borcu da bulunuyor.

363 MİLYARIN 91 MİLYARI ÖDENDİ

2011-2020 yılları arasında çıkarılan 6 af kanunu kapsamında 363 milyarlık ödenmemiş borç için yaklaşık 32 milyon borçlu yapılandırmaya başvurdu.

Bu aflardan bugüne kadar yaklaşık 91.5 milyarlık kamu alacağı tahsil edilebildi. Aflara başvuru yapanlar, tamamını ödeyecekleri sözünü verdikleri borçlarının yüzde 14.5 ila yüzde 66.7'sini ödeyebildiler.

16.8 MİLYON KİŞİ SGK'YA BORÇLU

Yeni çıkarılacak af kapsamında 16 milyon 840 bin kişi ve şirketin SGK'ya olan 74 milyar 657 milyon liralık borcu yeniden yapılandırılacak.

SGK borçlularından 10 milyon 541 binini Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu ödeyemeyenler oluşturuyor.

Borcun 49.2 milyarlık kısmı ise işçi primleri ve benzeri borçlardan oluşuyor. 3.5 milyonu aşkın esnafın da SGK'ya yaklaşık 12 milyar lira borcu bulunuyor.

En son çıkarılan af kapsamında 2 milyon 249 bin SGK borçlusu, 101.8 milyar liralık borcunu ödeyebilmek için yapılandırmaya başvurdu.

Ancak bugüne kadar sadece 13 milyar 537 milyon lira tahsil edilebildi. Rücu alacaklarla birlikte 13 milyar 822 milyon lira oldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.