1. Allah Teâlâ’nın iman, ibadet, ahlak, ahkâmla ilgili âyetlerini bize bildirmek.
2. Bizi şirk, küfür ve günah pisliklerinden temizleyerek, çirkin ahlaktan kurtarıp güzel ahlakla bezemek ve Allah’a kulluk edebilmemiz için terbiye etmek.
3. Kitabı ve onun kavlî ve fiilî beyanı olan Sünneti öğreterek göstermek.
4. Kıyamete kadar bilemeyeceğimiz konuları ve izahlarını ortaya koymak.
“Nitekim kendi aranızdan, size âyetlerimizi okuyan, sizi (küfür, şirk, çirkin huy, günah gibi) her kötülükten arındıran, size Kitab'ı (Kur’ân’ı) ve Hikmeti (Sünnet’i) öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.”
(Bakara sûresi 2/151)
a) Hz. Peygamber’in öğrettiği Âmentü’yü kavrayıp kavratıyor muyuz? İmanın sâlih amele dönüşmesi için ne gibi gayretlerimiz var?
b) Fıkıh kitaplarına göre en azından ilmihal kitaplarına göre, bedenle, mal ile ve hem beden hem mal ile yapılan ibadetlerimizi bilerek ve şuuruna ererek yapabiliyor muyuz?
c) İslam’ı en güzel ortaya koyan Hz. Peygamber Efendimiz’in ahlakını kendimizde gösterebiliyor muyuz?
d) İslam ahkâmının kaçta kaçını bilip uygulayabiliyoruz? İslam hukukunun hayata hâkim olması için ne gibi gayretlerimiz var? Bulunduğumuz yerlerde haramların mahkûm, farzların hâkim olması için gayretimiz ne orandadır?
e) Küfür ve şirkin çeşitlerini bilip küfür ve şirke karşı hassasiyetimiz ne orandadır?
f) Riya, ucup, kibir, kin, hased, buğuz, cimrilik gibi kalple işlediğimiz; dil ve bedenle işlediğimiz günahlardan tövbe ediyor muyuz?
g) Ahlakımızı Hz. Peygamber Efendimiz’in ahlakıyla kıyas edip beğenilmeyen ahlakımızı terk edip Kur’ân ahlakı olan Hz. Peygamber’in ahlakıyla ahlaklanmayı ne oranda dert ediniyoruz?
h) Neye inanıp ne yapacağımızı bildiren Kur’ân’ı, nasıl yapacağımızı gösteren Sünnet’i ne oranda delilli olarak bilip uyguluyoruz?
i) Hz. Peygamber’in, takvasıyla velayetine, ilmiyle risaletine varis olan tedrîs, teblîğ, te’lîf ve ictihad ehli, çevreyi ve çareyi doğru okuyan ilmiye sınıfını oluşturabiliyor muyuz?