Haberin Kapısı

Peygamberin Mal Beyanı

İSLAM VE KÜLTÜR

Peki, biz de hazır mıyız tüm mal varlığımızın nereden geldiğini göstermeye? Gizli açık mal varlığımızı dökmeye hazır mıyız? Her anımızı paylaşmaya hazır mıyız?

Peygamber Efendimizin neredeyse her anından haberimiz var. Yediğinden, içtiğinden, kiminle evlendiğinden, hangi elbiseyi giydiğinden, hangi yemeği az veya çok sevdiğinden, nelerden hoşlandığından ya da nefret ettiğinden aşağı yukarı haberimiz var.

Öyle ki, sadece Kur’an’da bile yüzlerce ayet ondan bahsetmektedir. Yirmiye yakın yerde de uyarılmış, aynı şeyleri yapmaması emredilmiştir. Mal varlığı göz önündeydi. Peygamber olduğu zaman sahip olduğu mal varlığı ile vefat ettiği zaman sahip olduğu tüm mal varlığı ortadaydı. Hatta Kur’an birkaç ayette ganimet mallarına karşı hassas olması gerektiğinden bahsetmiş, “bir peygamberin devlet malından aşırması yakışmaz” diyerek hatırlatma bile yapılmıştır.

Peygamber Efendimizin her anı bizimle paylaşılmıştır. Gizli saklı bir ibadeti yoktu. Gizli saklı bir mal varlığı da yoktu. Onu eleştiren batılılar ne onun mal varlığını eleştirmiş ne onun evliliklerini eleştirmiştir. Hazreti Peygamber devletin tüm imkânlarına sahip olmasına rağmen bir hurma tanesini dahi zimmetine geçirmemiştir.

Torunlarından Hazreti Hasan daha çocuk iken zekât malı olan bir hurma yerken Peygamber Efendimiz onun ensesine vurmuş ve o bir hurma tanesini bile kendi ailesinden birisine yedirmemiştir. Ganimet malı, zekât ve sadakalar direk olarak ona teslim edilirdi. Ama bir hurma tanesini bile eksiksiz olarak hak sahiplerine verirdi. Böyle bir peygamberin ümmetiyiz. Onunla iftihar ediyoruz.

Peki, biz de hazır mıyız tüm mal varlığımızın nereden geldiğini göstermeye? Gizli açık mal varlığımızı dökmeye hazır mıyız? Her anımızı paylaşmaya hazır mıyız? İnsanlara vaaz-nasihat ederken kendimiz dediklerimizin aksini yapıyorsak bunun deşifre olmasına hazır mıyız? Bize basit bir görev tevdi edildiği zaman mal varlığımız nasıl da artıyor! Hediyeler, rüşvet kabilinden bağışlar ve ikramlar, beş yıldızlı otellerde gecelemeler, lüks lokantalardan yemek yemeler, bedavadan gezme ve tozmalar, devletin imkânlarını çarçur etmeler...

Peygamber Efendimiz devlet memuru olan zekât memuruna şöyle buyurdu: “Sen evinde otursaydın insanlar sana bu hediyeleri verir miydi?” Peygamber Efendimizin durumunu anlatmaya gerek yok. Öyle ki, nasıl yıkandığı, hangi durumlarda yıkandığı, ne kadar suyla yıkandığı gibi tüm detaylar bize aktarılmıştır.

Kendimizi bir hesaba çekelim. Biz bunun neresindeyiz?

Murat Padak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.