Haberin Kapısı

Rasûlullah (sav), kadınların eğitilmesinde özen göstermiştir

KADIN AİLE

İlim öğrenmek, sadece erkeklere özgü değildir. İlim tahsil etmenin yaşı ve cinsiyeti bulunmamaktadır. “İlim öğrenmek, kadın-erkek her Müslüman’a farzdır.”

Rasûlullah (sav), kadınların eğitilmesi konusuna da özel bir özen göstermiştir. Buhârî'ye göre[1] haftada bir gününü tamamen onlara ayırmış ve o gün sadece onlara hitap edip sorularına cevap vermeye çalışmıştır. Hz. Muhammed (sav)'in hanımları da bu çalışmalarda görev alıyorlardı. Bilindiği gibi, hanımı Hafsa oku­ma ve yazmayı biliyordu. Hz. Ayşe ise hukuk alanında uzmanlaşmış ve daha son­raki yıllarda, kendisine hukukî konularda sürekli olarak müracaat edilmiştir. Aynı şekilde kendisi şiir, tıp, Arabistan tarihi ve Arap kabilelerinin soy ağaçları (ensâb) vb. konularında da öne çıkmıştı. Kur'ân, Rasûlullah (sav)'ın hanımlarına eğitim- öğretimle meşgul olmaları konusunda yükümlülükler getirmiştir. Sahabeler ara­sında 20 kadar kadın hukukçunun adı geçmektedir.[2] [3]

"Hz. Ömer'in azatlı kölesi (Mevla) Amr İbnu Râfi anlatıyor:"Ben Hz. Peygamber (sav)'in zevceleri zamanında Kur'ân nüshaları yazardım. Hz. Hafsa (ra), bir Mus­haf da kendisine yazmamı söyledi ve şu tenbihte bulundu: "Bakara suresindeki şu ayete gelince onu, bana uğramadan yazma. Onu Hz. Peygamber (sav)'den öğrendiğim şekliyle sana ben imlâ ettireceğim". O ayete gelince, üzerine Kur'ân yazmakta olduğum evrakla birlikte ona uğradım. Bana ayeti okudu: "Namazları ve orta namazı koruyun." Bu olayda, Asrı Saadette kadınların eğitim konusunda ulaştıkları seviyeyi göstermesi açısından önemlidir.

İlim öğrenmek, sadece erkeklere özgü değildir. İlim tahsil etmenin yaşı ve cinsiyeti bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (sav)’in uygulamaları ve sözleri de bunu böyle yansıtmaktadır. “Hikmetli söz. mü’minin yitiğidir, bulduğu yerde onu almaya herkesten daha lâyıktır.”[4] “İlim öğrenmek, kadın-erkek her Müslüman’a farzdır.”[5]

İslam, kadınlann eğitimine önem vermiştir. Çünkü kadını düzelten toplum, gelişir. Kadını cahil olan toplumlar, sağlıklı bireyler yetiştiremezler. Fakihlerin tartıştıkları bir diğer nokta da bir erkeğin kadından veya bir kadının erkekten ilim öğrenip öğrenemeyeceğidir.

Hz. Hz. Peygamber (sav)'in uygulamalarına baktığımızda kadınlara bir erke­ğin ilim öğretebileceğini anlarız. Çünkü onun yaptıkları bizim için bir örnektir. O, kadınlara ilim öğretmek için belli günler tahsis etmiştir. Peki, kadınlardan ilim öğrenilebilinir mi? Sahabeler ve tabiin Hz. Ayşe'den birçok bilgi almışlardır. Bu da meşru ölçüler içinde erkeğin kadından ilim alabileceğini göstermektedir.

İbrahim Halil ER - Haz Muhammed Eğitim Metodu

---------------------

[1] Ebu Sa’id radıyallahu anh anlatıyor: “Kadınlar Rasûlullah (sav)’a dediler ki: “Ey

Allah’ın Rasûlü! Sizden (istifade hususunda) erkekler bize galip çıktı (yeterince sizi dinleyemiyoruz). Bize müstakil bir gün ayırsanız!” Rasûlullah(sav) bunun üzerine onlara bir gün verdi. O günde onlara vaaz u nasihat etti, bazı emirlerde bulundu. Buhari, İlm 36, Cenaiz 6, İ’tisam 9; Müslim, Birr 152, (2633).

[3] Hamidullah, İslam Peygamberi, bk. İbn Hazm, Cevâmi’us-Sîre

[4] Tirmizî

[5] Beyhaki

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.