2. Kurum içinde insanı yetiştirmek ve değerlendirmek
Kuruma insan alırken “niyet”, “hedef” ve “seçim”de isabet olursa o kişiyi işe yerleştirirken de isabet oranı artar. Alınan kişi, altın gibi ise işlenince kıymetli antikaya dönüşür.
İşe alınan insanı, işe daha uygun ve verimli olabilmesi için hemen eğitime almak gerekir. Seviyesini yükseltmek, birtakım farklılıklar kazandırmak ve görevini yükseltmek de uygun olur. Çünkü milletlerdeki başarının en belirgin yanı, kabiliyetlileri işe almak ve ilerlemenin önüne konan engelleri kaldırmaktır.
Eğitim; bilgi vermek veya bilgi öğrenmek değildir. Bilakis öğrenilenin maksadına ulaştırılmasını sağlayacak ve yapabilecek seviyeyi kazandırmaktır.
“Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir.”
Albert Einstein
“İşleriniz iyi gidiyorsa, eğitim bütçenizi iki katına çıkarın; işleriniz kötü gidiyorsa, dört katına…”
Peter Senge
“Yeteri derecede eğitime sahip olmalısın ki, çevrendeki insanları gereğinden büyük görmeyesin; fakat bilgeliği sağlayacak kadar da eğitimin olmalı ki, onları küçük görmeyesin.”
M. L. Boren
Değerli insanlara değer vermek, değerli işler yaptırmak ve değerli makamlar tevdi etmekle olur. Çünkü değerli insana değerli iş vermek, değerli insanı değerlendirmek ve değerlinin kıymetini bilmektir.
“Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz,
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.”
Ziya Paşa
“Küçük işler, basit insanları mağrur yapar.”
W. Shakespeare