Bundan yıllar önce yeni Müslüman olmuş ve Muhammed ismini almış bir kardeşimiz ile tanıştım. Soğuk bir memleketin insanı olmasına rağmen çok sıcakkanlı ve samimi biriydi. Bir gün kendisi ile sohbet ederken, "Muhammed kardeş, Allah sana hidayeti nasip etti bunun için ne kadar şükretsen az. Lakin senin eski halinde olan milyonlarca insan var onların da bu din-i Mübin-i İslam’a girmelerine vesile olursan hem çok sevap kazanır hem de sevaplarına bedavadan ortak olursun" dedim.
O da, aslında Türkiye'ye gelen birçok Rus'a İslam dinini anlatıp Müslüman olmalarını teklif ettim. Bana, "İslam dini iyi, güzel ama zor yani Müslüman olursak içki, kumar ve zina gibi canımızın istediği birçok şeyi yapamayacağız sonuçta biz buraya gezmeye ve eğlenmeye geldik" diyerek maalesef teklifimi kabul etmediler dedi.
Doğrusu bu cevap karşısında pek şaşırmadım. Sonuçta doğru bir Allah inancı olmayan, ahiret kaygısı taşımayan zevk ve safa sürmek isteyen insanların böyle düşünmesi onlar açısından normal.
Lakin bana göre anormal olan şu: tanıdığım birçok Müslümanın da dinimizin zor olduğunu düşünüyor veya söylüyor olması! Peki İslam gerçekten de zor bir din mi?
El-Cevap: elbette hayır!
Bunu ispat etmek için birçok akli ve nakli deliller var ama biz birer tanesi ile iktifa edeceğiz. Önce nakli deliller;
Kur'an'dan delil “Ve seni en kolay olana (İslâm dinine) muvaffak kılacağız.” (1)
Sünnetten delil Efendimiz (sav) "Din kolaylıktır " buyurmuştur. (2)
Şimdi de akli delile geçelim:
Asrımızda bir insanın ortalama ömrü 60-70 yıl arasıdır şimdi şöyle düşünelim 70 yılı zorluklar içinde geçirip sonsuz bir hayati huzur içinde geçirmek mi daha zor yoksa bunun tersi mi? Tabi ki akıllı bir insan geçici zorluklara sabredip, ebedi olan hayatta cennette olmayı tercih eder.
Dinimizin helal ve haramlarına geçecek olursak İslam’da haram olan şeyleri düşündüğümüzde insana maddi ve manevi zararları olduğunu görürüz;
Örneğin Efendimiz (s.a.v) in “kötülülüklerin annesi” olarak nitelendirdiği içkinin zararlarını düşünmemiz yeterlidir.
Bir de dinimizde yapılan bir harama bir günah yazılırken
Yapılan bir hayırla en az 10 sevap yazılıyor
Kadir gecesini ihya etmek bin aydan daha fazla hayır elde etmemize vesile oluyor
Abdest almak
Namaz kılmak
Cumalara gitmek
Hayır işlemek
Ve tek kuruş ödemeden tövbe ve istiğfar etmek günahlarımızı sıfırlıyor.
Güzel dinimizin bu ve benzeri o kadar çok avantajları var ki yazı uzamasın diye yazmıyoruz çünkü anlamak isteyene bunların yeteceğini biliyoruz.
Evet, son olarak haramlar sayılacak kadar az helaller ise sayılamayacak kadar çoktur. Yani Üstad Bediüzzaman Sait Nursi hazretlerinin dediği gibi “Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur.”(3) diyor ve böylesine güzel ve kolay olan bir dini bizlere nasip ettiği için Rabbimize sonsuz hamdu senalar ediyoruz.
Yazıma Rus Muhammed ile başladım yine onun hoşuma giden bir sözü ile bitirmek istiyorum
“Şeyhime bakarak, manevi bataryamı şarj ediyorum.” (3)
-------------------------------------------------------
- A’la suresi 8. Ayet
- Buhari İman, 29
- Altıncı Söz