28.05.2017, 19:14

Avrupa’yı Baştanbaşa Irkçı Partiler İstila Etti

BELÇİKA:

Belçika'nın Valonya bölgesinde faaliyet gösteren aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Partisi'nin Başkanı Daniel Feret

Avrupa'da büyük tepkilere sebep olan ırkçı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV)'nin Hollanda'da Orta ve Doğu Avrupalıları hedef alan bir siteyi yayına sokmasının ardından benzer bir site de Belçika'da devreye sokuldu. İslam ve yabancı karşıtlığıyla tanınan Flaman Menfaati (Vlaams Belang- VB) partisi Hollanda'daki sitenin bir benzerine imza attı.

HOLLANDA

Hollanda’da iki yıl önce Fas kökenlilere sarf ettiği sözlerinden sonra hakkında ırkçılık, ayrımcılık ve hakaret gibi suçlardan dava açılan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders “Eğer Faslılar az olsa Lahey daha az sorunlu bir kent olurdu.” ifadesini kullanmıştı. Babası Nazi kurbanı bir Yahudi, annesi bir göçmen olan Wilders göçmen karşıtı faaliyetleri destekliyor!?

Wilders, sosyal medya hesabından gece boyu tweet atarak Bakan Kaya’ya “Git ve asla geri dönme, lütfen Hollanda’daki tüm Türk taraftarlarınızı da yanına al. Güle güle git” kelimelerini yazdı, durdu.

ALMANYA

Irkçı söylem Almanya’da; Pegida Köln'de Kögida, Berlin'de Begida, Düsseldorf'ta Dügida ve Bonn'da Bogida ismiyle ortaya çıktı.

Avrupa'da yükselen aşırı sağ, Pegida ve son olarak Paris'teki Charlie Hebdo saldırıları Avrupa'da yaşayan Müslümanlara yönelik tehditler giderek artıracağa benziyor. Almanya’da: Irkçıların şaşırtan çıkışı geçmişe yeni bir yolculuk gibi gözüküyor.

Avrupa'da yaşanan ekonomik krize karşı ortaya çıkan protesto gösterileri ülkedeki aşırı sağ partilerin kurulmasında büyük rol oynadı. Euro para birimine karşı başlayan protesto gösterileri Alternatif Parti'nin ortaya çıkmasına neden oldu. Alternatif Parti (AfD) son yerel seçimlerde seçmenlerin % 25'inden oy aldı.

İslam karşıtlığının yükseldiği Almanya'da ise Almanya İçin Alternatif Partisi genel seçimlerde % 7 oy aldı. Söz konusu parti bugün Pegida eylemlerinin en büyük destekçisi konumunda.

Almanya'nın Mecklenburg Vorpommern eyaletinde yapılan parlamento seçimlerinin tek kazananı ırkçı söylemleriyle bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu.

2013'teki seçimlerde yüzde 5'lik barajı geçemeyen parti, son anketlere göre yüzde 10-12 arasında bir oya sahip. 2017'de Almanya'da düzenlenecek olan seçimlerde parlamentoya girmesi bekleniyor.

Aşırı sağ söylemlere sahip olan parti Neo-Nazi sempatizanı bir parti olarak öne çıkıyor. AB karşıtı bir politika izleyeceğini deklare ediyor.

Liderliğini Frauke Petry'in yaptığı Alternatif Parti, İslam karşıtı bir söyleme sahip. Parti, “İslam Almanya'ya ait değil" sloganıyla “camilerin yapımına karşı çıkıyor”.

Almanya’da ; Alternatif Parti şu an; %7 oy potansiyeline sahip; İslam ve göçmen karşıtı, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı, Neo Nazi sempatizanı…

FRANSA

Fransa'da Le Pen'in lideri olduğu ulusal cephe % 25 oy alarak birinci parti olurken, İngiltere'de sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi yüzde 27 oyla seçimi kazandı.

Irkçı söylemleriyle tanınan Marine Le Pen’in başkanı bulunduğu parti giderek Fransa’nın kaderinde daha büyük rol alacağı görülüyor.

Avrupa'nın diğer ırkçı partileri, Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransa’da 1981'de kaldırılan ölüm cezasının geri gelmesini gündeme getiren Faşist Ulusal Cephe'ye tebrikler yağdırmaya başladılar. Faşist Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Hans-Christian Strache, Le Pen'i kutlayarak bu seçim zaferinin "bütün Avrupa için örnek olacağını" dile getirdi. Polonya'daki Faşist Hukuk ve Adalet Partisi (PIS) ve Almanya'da Faşist Almanya İçin Alternatif (AfD) partileri de Ulusal Cephe'ye desteklerini bildirdiler.

Fransa’da 2012 yılında yapılan Başkanlık seçimlerini ilk turda %28 ile merkez sol aday Hollande kazanmıştı. Ancak ikinci olan aday, göçmen düşmanı Sarkozy (%27) idi ve Faşist Parti Ulusal Cephe temsilcisi Marine Le Pen %18 oy almıştı.

Fransa’da Le Pen'in hızı durdurulamıyor, aşırı milliyetçi görüşlere sahip olan Le Pen'in liderliğindeki Ulusal Cephe Partisi göçmenlik ve Avrupa Birliği karşıtı bir tutum izliyor. Popülist bir söylem kullanan Le Pen liderliğindeki parti son dönemde oylarını hızla yükseltiyor.

2011'de partiyi babası Jean Marie Le Pen'den devralan Marina Le Pen, aşırı sağı temsil ediyor. Üyeleri arasında Nazi sempatizanları ve eski Vichy rejiminin üyeleri bulunuyor.

Le Pen, Yahudi karşıtı ve ırkçı bir söylem taşıyan ifadelerde kullanıyor. Ülkedeki son seçimlerin ilk turunda yüzde 27 oy alan partinin oyları ikinci turda azalsa da 13 bölgede zafer elde etti.

Le Pen, Fransa'da 2017 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin adayı oldu.

Fransa; Ulusal Cephe Partisi, %28 oy potansiyeline sahip; İslam ve göçmen karşıtlığı, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı, Irkçı ve Neo Nazi sempatizanı bir politika takip ediyor.

DANİMARKA

Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi Danimarka'daki seçimlerden yüzde 27 oy alarak galip çıktı. Danimarka Halk Partisi 3. Parti durumuna geldi.

MACARİSTAN

Macaristan’da ırkçı görüşleriyle bilinen partiler dikkat çekici sonuçlar aldılar.

Macaristan: Aşırı sağın merkezi haline geldi. Milliyetçi ve aşırı sağ söylemlere sahip olan Viktor Orban, Hıristiyan Demokrat partisi (K.D.N.P)'nin başında bulunuyor. Başbakan Orban, özellikle göçmen krizine karşı aşırı politikalara başvuran bir isim. Avrupa'da otoriter bir lider olarak biliniyor. Dünnyanın endişeyle takip ettiği Macaristan'daki son iki parlamento seçimini de Orban kazandı.

Orban, aşırı sağcı, göçmenlik karşıtı ve popülist politikaları takip ediyor. Ülkedeki diğer aşırı sağcı parti olan Jobbik'te aşırı sağ söylemlere sahip ve göçmen karşıtı bir politikanın izlenmesine destek veriyor. Jobbik, AB'nden ayrılmayı destekleyen bir parti ve bunun için referandum yapılmasını istiyor. Jobbik, AB'yi Siyonist İsrail'in Macaristan'a ve dünyaya hâkim olma çabasının bir parçası olarak görüyor.

Macaristan; Hıristiyan Demokrat Partisi, %45 Göçmen ve İslam karşıtı, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı, AB’nin dağılmasını istiyor.

AVUSTURYA

Milliyetçi ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi, adayı Norbert Hofer, 2016 Nisan ayı sonlarında Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda önde gelen lider oldu ve oyların yüzde 35,1'ini kazandı. Aşırı sağın adayı Hofer, Mayıs seçimlerinde oyların yüzde %49,7'sini aldı. Yeşil Parti'nin adayı Alexander Van der Bellen'e büyük bir darbe indirdi. Mayıs ayındaki seçimlerin mahkeme kararı ile tekrarlanmasından sonra yapılan son seçimlerde Bellen küçük bir oy farkı ile aşırı sağ partinin aday Hofer'ın önüne geçti ve seçimleri kazandı.

Hofer, kampanya sürecinde göçmen karşıtı söylemler kullandı. Ülkenin sınırlarını ve orduyu güçlendireceğini söyledi. Hofer'ın partisi 183 sandalyeli Avusturya parlamentosunda 40 sandalyeye sahip.

Avusturya'da yine aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi yüzde 20 ile üçüncü parti olmayı başardı.

Avusturya; Özgürlük Partisi; oy oranı %49, İslam ve göçmen karşıtlığı, Avusturya’nın silahlandırılması politikasını takip ediyor.

POLONYA

Polonya: Seçimler AB ve göç karşıtı Kaczynski'nin zaferi ile sonuçlandı.

Polonya diğer Avrupa ülkelerine göre aşırı söylemlerin az olduğu bir ülke. Yine de ülkenin sağ partisi olan Hukuk ve Adalet Partisi, 2015 parlamento seçimlerinde genel oyların yüzde 39'unu kazanarak hükümeti kurdu.

2001'de kurulan partinin genel başkanı ve eski Başbakan Lech Kaczynski'nin 2010 yılında uçak kazasında ölmesinden sonra yerine kardeşi Jaroslaw Kaczynski geldi. ABD ve NATO'yla güçlü bağları savunan ve AB'ye mesafeli duran sağcı Hukuk ve Adalet Partisi, Polonya'nın Euro Bölgesi'ne dahil olmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Polonya; Hukuk ve Adalet Partisi;%39 oya sahip, Irkçı söylemleri var, göçmen karşıtı bir politika takip ediyor.

İSVEÇ

İsveç: 'Beyaz egemenliği'ni savunan partinin 49 sandalyesi var

Ülkedeki aşırı sağcı İsveç Demokrat Partisi Eylül 2014'teki seçimlerden % 13 oy aldı. Beyazların egemenliğini savunuyor. 349 sandalyeli parlamentonun 49'unu ellerinde bulunduruyor.

Ülkedeki diğer partiler İsveç Demokrat Partisi ile koalisyon hükümeti kurmak istemiyor. Aşırı sağcı parti, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor ve göçün sınırlandırılmasını savunuyor. AB üyeliği için referandum yapılması da partinin diğer önemli vaadi olarak öne çıkıyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan'da da Neo-Naziler yükseliyor: Ülkede 1980'de kurulan faşist Altın Şafak Partisi son dönemde yükselişe geçti. 2012'deki seçimlerde, Yunan Parlamentosu'na ilk kez giren ve 18 sandalye kazanan parti dikkatleri üzerinde topluyor. Partinin yükselişi ülkede yaşanan ekonomik krize, artan borç yüküne ve kemer sıkma politikalarına bağlı olarak gerçekleşti.

Avrupa Konseyi, Altın Şafak Partisini 2013 yılında şiddet yanlısı 'Neo-Nazi' olarak nitelendirmişti. Parti, göçmen karşıtı görüşlere sahip ve Rusya ile savunma alanında işbirliği yapmayı savunuyor. Ülkede yaşanan ekonomik krizin de Euro'dan kaynaklandığını iddia ediyor.

Yunan mahkemesi 2013'te aralarında partinin lideri Nikos Michaloliakos'un bulunduğu birçok üst düzey ismini suç örgütü kurmak suçlaması ile tutukladı. Parti, Yunanistan'ın İslamlaşmaya başladığını savunuyor.

Yunanistan; Altın Şafak Partisi %7 oy potansiyeline sahip, İslam ve göçmen karşıtı, Neo Nazi sempatizanı bir politika takip ediyor.

İsveç Demokrasi Partisi: Oy oranı%13, göçmen karşıtı ve Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir politika izliyor.

Görüldüğü gibi belli başlı Avrupa ülkelerinde İslam karşıtı ve Irkçı söylemleri benimseyen partiler büyük bir yükseliş içinde bulunuyorlar. Bu partiler İslam karşıtı oldukları kadar Avrupa Birliği’ne de karşı çıkıyorlar. Bu durum gelecekte ekonomik bir sarsıntı olmazsa dahi Avrupa Birliği’nin dağılacağını göstermektedir. AB’nin dağılması Trump politikalarıyla paralellik taşımaktadır.

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Namaz Vakti 19 Ocak 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 19 51
2. Fenerbahçe 18 42
3. Samsunspor 19 37
4. Göztepe 18 31
5. Beşiktaş 19 31
6. Eyüpspor 18 30
7. Başakşehir 19 29
8. Gaziantep FK 19 26
9. Rizespor 19 24
10. Trabzonspor 18 22
11. Alanyaspor 18 22
12. Kasımpasa 18 21
13. Antalyaspor 18 21
14. Konyaspor 18 20
15. Sivasspor 18 20
16. Bodrumspor 19 16
17. Kayserispor 18 16
18. Hatayspor 19 10
19. A.Demirspor 18 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 19 41
2. Karagümrük 20 35
3. Bandırmaspor 20 34
4. Erzurumspor 20 33
5. Ankaragücü 20 30
6. Amed Sportif 20 30
7. Ahlatçı Çorum FK 19 29
8. Boluspor 19 28
9. İstanbulspor 19 27
10. Pendikspor 19 27
11. Keçiörengücü 19 27
12. Gençlerbirliği 19 27
13. Ümraniye 19 26
14. Esenler Erokspor 20 26
15. Manisa FK 19 26
16. Igdir FK 19 25
17. Şanlıurfaspor 20 25
18. Sakaryaspor 19 23
19. Adanaspor 20 15
20. Yeni Malatyaspor 19 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 21 50
2. Arsenal 22 44
3. Nottingham Forest 21 41
4. Newcastle 22 38
5. Chelsea 21 37
6. Bournemouth 22 37
7. Aston Villa 22 36
8. M.City 21 35
9. Fulham 22 33
10. Brighton 21 31
11. Brentford 22 28
12. Crystal Palace 22 27
13. M. United 21 26
14. West Ham United 22 26
15. Tottenham 21 24
16. Everton 20 17
17. Wolves 21 16
18. Ipswich Town 21 16
19. Leicester City 22 14
20. Southampton 21 6
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 20 44
2. Real Madrid 19 43
3. Barcelona 20 39
4. Athletic Bilbao 19 36
5. Villarreal 19 30
6. Mallorca 19 30
7. Real Sociedad 19 28
8. Girona 20 28
9. Sevilla 20 26
10. Rayo Vallecano 19 25
11. Real Betis 20 25
12. Osasuna 19 25
13. Celta Vigo 19 24
14. Las Palmas 19 22
15. Leganes 20 22
16. Getafe 20 20
17. Deportivo Alaves 20 20
18. Espanyol 20 19
19. Real Valladolid 20 15
20. Valencia 19 13
Günün Karikatürü Tümü