08.07.2019, 23:22

Ensar-Muhacir Hakkı Bâki

Tunus’ta bir seyyar satıcının kendisini yakmasıyla tetiklenen daha sonra Yemen, Libya, Bahreyn, Mısır ve Suriye’yi ölüm tarlasına çeviren “Arap Baharı”nın başlamasının üzerinden 9 yıl 7 ay geçti.

Halkların demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıktığı iddia edilen bu toplumsal, siyasal ve silahlı hareketten gayri meşru bir dünya peydah oldu.

Afrika’dan Ortadoğu’ya uzanan kirli bir el özgürlük yerine, insanları yerinden yurdundan malından, canından, evladından, sevdiklerinden etti.

Ölüm, kan ve gözyaşı Müslüman coğrafyasının her zerresine yayıldı.

Küresel Firavun”lar diktatör diyerek Saddam’ı, Kaddafi’yi katledip, Mursi’yi alaşağı edip yavaş yavaş canına kıyarken, eli kanlı Esed’in ipini uzattıkça uzattı.

Türkiye çok tehlikeli badireler atlattı

Bütün bunlar olurken “Son Kale Türkiye” büyük badireler atlattı.

29 Nisan 2011’de Suriye’den ilk göç dalgası, 11 Mayıs 2013’de Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde başlayan canlı bomba saldırıları, 28 Mayıs 2013’destartı verilen Taksim Gezi olayları, 2016’da tam 17 kez patlatılan seri “canlı bomba” cinayetleri, 15 Temmuz 2016’da  darbe girişimi, 24 Haziran 2018’de başkanlık sistemine geçiş sürecinde Türkiye patates ve soğanla başlayan ve dövizle devam eden ekonomik operasyonları vs. ülkemizin  beka mücadelesinde atlattığı badirelerden sadece bir kısmı.

Göç dalgası tsunamiye dönüştü

Beşşar Esed’in Suriye’deki zulmü arttıkça Türkiye göç akınlarına maruz kaldı.

Türkiye dünyanın en cömert ülkesiydi, bunu bir kez daha dosta düşmana gösterdi. Bu göç dalgalarını Avrupa ülkeleri gibi dikenli tellerle önlemek yerine, “ensar-muhacir” şiarıyla hem hane, hem de gönül kapısını sonuna kadar açtı.

Araplar bizi arkadan hançerledi” yaygarasına inat Anadolu irfanının bir gereği olarak insanlar sadece ekmeğini değil, işini, aşını kendinden medet umanlarla bölüştü.

Fakat bu göç dalgası öyle bir büyüdü ki, âdeta tsunamiye dönüştü.

Göç dalgası Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya, Hatay’dan Adana’ya, Mersin’den Kilis’e, Bursa’dan İzmir’e, Kahramanmaraş’tan Mardin’e öyle bir büyüdü ki, sayıları 3 milyon 657 bine ulaştı.

Demografik yapıda  büyük değişim yaşandı

Memleketlerindeki iç savaş sebebiyle travma yaşayan ve “geçici koruma statüsünde” misafir edilen mültecilerin bu süre içerisinde, 276 bin 158 bebeği dünyaya geldi.(Gayriresmî rakamlar bu sayının daha fazla olduğunu ifade ediyor.)

Suriyeli mültecilere şu ana kadar 37 milyar dolardan fazla para harcandı.

Her şeyden önemlisi bu büyük göç dalgalarıyla birlikte Türkiye’nin demografik yapısı büyük değişime uğradı. Özellikle de İstanbul’un.

Tâbi yoğunluklu olarak başı Suriyeliler çektiği için hep onlar gündeme geldi. Nijeryalılar, Senegalliler, Faslılar, Ganalılar, Gambiyalılar, Kamerunlular, Etiyopyalılar, Somalililer, Ugandalılar, Afganistanlılar, Türkmenistanlılar, Gürcistanlılar, Özbekistanlılar, Iraklılar, İranlılar ise mülteci dalgasının gündeme gelmeyen diğer yüzü.

Memleketinden kaçanlar mitili İstanbul’a atıyor

Savaş, iç çatışma ve yoksulluk nedeniyle ülkelerinden kaçıp başka bir ülkeye gitmek isteyen göçmenlerin çoğu mitili İstanbul’a attı. Nijerya, Senegal, Afganistan, Irak, Suriye, Somali ve Filistin’den gelen göçmenler Avrupa yerine İstanbul’da kalmayı tercih etti.

Fatih, Taksim ve Şişli’de yaşayan insanlar apartmanında, işyerinde, sokağında, caddesinde artık kendilerini yabancı hissediyor. Öyle ki, Aksaray başta olmak üzere bazı semtlerde gezinen yurdum insanı Arap, Afrika veya Türkî Cumhuriyetleri’nde bulunduğu vehmine kapılıyor.

İstanbul bu anlamda mültecilerin kuşatması altında. Türkiye’yi Avrupa’ya geçiş noktası olarak görerek İstanbul’u mesken tutan ve burada kendilerine bir yaşam kuran mülteciler, Avrupa’ya gitme hayalinden vazgeçti. Başta Fatih, Taksim ve Şişli olmak üzere İstanbul’u milyonlarca Nijeryalı, Senegalli, Afganistanlı, Iraklı, Suriyeli, Gürcistanlı, Somalili ve Filistinli göçmen mesken tuttu. Özellikle Aksaray, Laleli, Yenikapı ve çevresinde yerleşenler burada ayrı bir dünya oluşturdu.

Büyük bir manevi çöküntü yaşanıyor

1470 yılında Fatih Sultan Mehmed’in emriyle İshak Paşa, Aksaray vilayeti halkının bir bölümünü İstanbul’a nakletmişti. İstanbul’un Türkleşip İslâmlaşma sürecinde iskânda değerlendirilmiş olan Aksaray halkı, Fatih ilçesi sınırları içinde kalan Aksaray, Cağaloğlu, Laleli, Sofular mahallelerine yerleştirilmişti. Mahalle kültürünü yerle yeksan eden demografik değişim bu semti de yıktı geçti. Fazla parayı ve kirayı görenler mahallelerini terk edip kaçtı.

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması ile birlikte İstanbul, “bavul ticareti” için “Laleli Piyasası”nı mesken tutan “nataşa”ların istilasına uğramıştı. Ticarette milyar dolarların döndüğü semt bir taraftan parasal zenginliğin zirvesine çıkmış, diğer taraftan ise ahlâkî çöküntüde dip yapmıştı.

Aksaray’da Rus ve Rumen kadınlarla başlayan ahlâksızlık, farklı ülke ve renklerdeki iffetsizlerle devam ediyor. Bir avuç kalmış bölge esnafı ve insanı her geçen gün artan yasa dışı işlerden yaka silkiyor.

Şimdi genelde İstanbul’un özelde Fatih’in hemen hemen bütün bölgelerine nüfuz eden Suriyeliler hayata tutunabilmek için kendi ticaret hanelerini, kendi gettolarını, daha doğrusu “Küçük Suriye”lerini inşa etmeye başladı. Millet Caddesi’nde ortaya çıkan ve Vatan’da devam eden ticari faaliyetler artarak sürdü. Tarihî Malta Çarşısı neredeyse Suriyeli esnafların egemenliğine geçti. Basit ifadeyle İstanbul’un dili de, rengi de değişti.

Türkiye zorda kalanlara hep kucak açtı

Aslına bakarsanız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana da göç akımları hiç hız kesmedi. 1922 ve 1938 yılları arası Yunanistan’dan 384 bin kişi, 1923 ve 1945 yılları arası Balkanlar’dan 800 bin kişi, 1933 ve 1945 yılları arası İkinci Dünya Savaşı sebebiyle Almanya’dan 800 kişi, 1988’de Irak’tan 51 bin 542 kişi, 1989’da Bulgaristan’dan 345 bin kişi, 1991 yılında Körfez Savaşı sonrası Irak’tan 467 bin 489 kişi, 1992 ve 1998 yılları arası Bosna’dan 20 bin kişi, 1999’da Kosova’dan 17 bin 746 kişi, 2001’de Makedonya’dan 10 bin 500 kişi ve Nisan 2011 ve Temmuz 2019 dönemi arası Suriye’deki iç savaş sebebiyle 3 milyon 657 bin kişi topraklarımıza göç etti. Topraklarımızda yaşayan yabancıların toplam sayısı 5 milyona yaklaştı.

Son yıllarda “ikamet izni” ile Türkiye’de yaşayan yabancı sayısında adeta patlama yaşandı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2019 yılında Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancı sayısının 938 bin 482’ye çıktı. Bu rakam 2018 yılında 856 bin 470 iken 2017 yılında da 593 bin 151 olarak kayıtlara geçti. “İkamet izni” ile Türkiye’de bulunan yabancılardan da ilk sırayı 104 bin 444 kişiyle Irak’ın aldığı görüldü. Irak’tan sonra ise 99 bin 643 yabancı ile Suriye’nin ikinci sırada yer aldı. İlk 10’un içinde yer alan diğer ülkeler ise TürkmenistanAzerbaycanİranAfganistanRusyaÖzbekistanMısır ve Kırgızistan oldu. Türkiye’deki ikamet eden yabancı sayısı 2019 yılında 938 bin 482’ye çıktığı çıktı.

Bu göç dalgalarının her zaman en ağır yükünü çeken İstanbul’da resmi rakamlara göre kayıtlı 546 bin 296 Suriyeli yaşıyor.

“Küresel Firavunlar”ın kirli oyunu devam ediyor

Ensarlık” ve “muhacirlik” olgusu bu topraklarda her daim bâki bir hak.

Fakat durum bu defa çok yönlü ve izaha muhtaç…

Küresel Firavunlar”ın kirli oyununun piyonu olarak savaş, iç çatışma ve yoksulluğun pençesine düşürülen milyonlarca insanlar üzerimize salındı.

Fatih Sultan Mehmed’in müjdeli askerlerle, kadırgalarla, Şahî toplarla, kılıçlarla fethettiği İstanbul, en büyük mülteci dalgasıyla âdeta istilaya uğradı.

Arkası kesilmeyen kamikaze saldırılarıyla ekonomimiz çökertilmeye çalışıldı.

Ekonominin sarsılmasıyla 2017’de “Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan” yönetmelikle Türkiye’ye 2 milyon dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolarlık ev alana, başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık verilmesinin yolu açıldı. Arkasından 2018’de yine aynı yönetmelikte yapılan değişiklikle bu rakam1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi.

Mültecilerin rehabilite edilmesi şart

Esed’in zulmünden kaçarak Türkiye’nin bütün bölgelerine dağılan Suriyeli mültecilerin rehabilite edilmesi birinci ve hayati öncelik arz etmektedir. Bize sığınan bu insanlar hem maddi, hem de manevi olarak yaralı. Vatanını, toprağını, malını, canını, namusunu kaybetmiş. Atlatılması kolay bir durum değil.

Hem devlet, hem de milletimiz “Şarkta bir Müslümanın ayağına diken batsa garptaki bunu yüreğinde hissetmiyorsa gerçek iman etmiş sayılmaz” düsturu gereği bütün mazlumlara olduğu gibi Suriyelilere de “ensar”lık kapılarını sonunu kadar açtı. İnsanlığın ve İslâmlığın gereği olarak ekmeğini bölüştü. Fakat süreç uzadıkça problemler çıkmaya başladı.

Masum görünümlü “canlı bomba”lar...

Bütün zorluklara rağmen “muhacir ruhlu” kalmaya çalışanlar...

Yaşadığı topluma entegre olamayan masum görünümlü “canlı bomba”lar...

Fahiş fiyata kiralamak zorunda kaldıkları meskenlerinin kirasını denkleştirmek için canhıraş çalışanlar...

İşsizlik karşısında çözümü evini başkalarıyla paylaşarak apartman hayatını kaosa sürükleyenler...

Kısacası kaotik bir sürecin travması yeni yeni açığa çıkmaya başladı.

Yozlaşan İstanbul risk altında!..

Süpermarketler bakkalı, siteler ve gökdelenler komşuluğu, mülteciler ise mahalle kültürünü bitirdi. Hülasa vize ile girilmesi teklif edilen İstanbul’dan “yol geçen hanı”na evrilen İstanbul’a gelindi. Her gün biraz daha yozlaşan ve kimliksizleşen İstanbul risk altında!.. İnsanlar tedirgin. 155 çağrılarından artık emniyet güçleri bunalmış vaziyette. Derdini milletvekiline, şehreminine, muhtarına anlatamayan vatandaş huzursuz.

Toplum ve Siyaset Mühendisliği”ne soyunarak ülkemizi dizayn etmek isteyenler fırsat kolluyor. Bunun için mülteci manipülasyonu, sosyal medya dezenformasyonu ve terör tetikte bekliyor. Geçtiğimiz Cuma günü Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde patlayan bombalı aracı iyi tahlil etmek gerekiyor.

********************

DAVUTOĞLU’NUN HESABI TUTMADI

Dışişleri Bakanlığı döneminde komşularla “sıfır problem”le yola çıkan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 24 Ağustos 2012’de yaptığı açıklamada Suriye’deki iç savaş ve Esed’e ömür biçerek, “Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir” beyanatını vermişti. Fakat o günden bugüne maalesef ne “sıfır problem”, ne de ömür biçilen Beşşar Esed’e dair hiçbir gelişme yaşanmadı. Bilakis her şey daha kötü oldu.

Bu bağlamda 1 Eylül 2016 tarihinden beri İçişleri Bakanlığı görevini yürüten sayın Süleyman Soylu kangrene dönüşmeye başlayan mülteci problemini halletmek için 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimi öncesi milletten 6 süre istedi.

“Suriyeli kardeşlerimize biz ev sahipliği yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bana 6 süre verin, bunu tüm İstanbul’a söylüyorum. Sultangazi’sinden Fatih’ine kadar, Bakırköy’ünden Bağcılar’ına, Güngören’ine kadar, bana 6 ay süre verin, 6 ay sonra buradaki düzenin yüzde 100’e yakın bir oranda herkes tarafından sağlandığını herkes görecektir. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Tüm İstanbul’dan 6 ay süre istiyorum.”

 “İnşallah bu problemin çözümü Davutoğlu’nun verdiği süreye benzemez” diye düşünürken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan flaş açıklama geldi.

Dün gazetemizin manşete taşıdığı “Gettoya İzin Yok” haberiyle sözümü geri aldım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde sokakları adım adım gezerek vatandaşın şikayetlerini dinleyen bakan Soylu mesajı çok net almış. Anlaşılan o ki, İstanbul’a mitili atan düzensiz ve kaçak göçmenlere emân verilmeyecek.

Yorumlar (0)
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Namaz Vakti 18 Ocak 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 19 51
2. Fenerbahçe 18 42
3. Samsunspor 18 36
4. Göztepe 18 31
5. Eyüpspor 18 30
6. Beşiktaş 18 30
7. Başakşehir 18 26
8. Gaziantep FK 18 25
9. Rizespor 18 24
10. Trabzonspor 18 22
11. Alanyaspor 18 22
12. Kasımpasa 18 21
13. Antalyaspor 18 21
14. Konyaspor 18 20
15. Sivasspor 18 20
16. Kayserispor 18 16
17. Bodrumspor 18 15
18. Hatayspor 19 10
19. A.Demirspor 18 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 19 41
2. Karagümrük 19 34
3. Bandırmaspor 19 34
4. Ankaragücü 20 30
5. Erzurumspor 19 30
6. Ahlatçı Çorum FK 19 29
7. Amed Sportif 19 29
8. Boluspor 19 28
9. İstanbulspor 19 27
10. Pendikspor 19 27
11. Keçiörengücü 19 27
12. Gençlerbirliği 19 27
13. Ümraniye 19 26
14. Manisa FK 19 26
15. Igdir FK 19 25
16. Şanlıurfaspor 20 25
17. Esenler Erokspor 19 23
18. Sakaryaspor 19 23
19. Adanaspor 19 15
20. Yeni Malatyaspor 19 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 20 47
2. Arsenal 21 43
3. Nottingham Forest 21 41
4. Newcastle 21 38
5. Chelsea 21 37
6. M.City 21 35
7. Aston Villa 21 35
8. Bournemouth 21 34
9. Brighton 21 31
10. Fulham 21 30
11. Brentford 21 28
12. M. United 21 26
13. West Ham United 21 26
14. Tottenham 21 24
15. Crystal Palace 21 24
16. Everton 20 17
17. Wolves 21 16
18. Ipswich Town 21 16
19. Leicester City 21 14
20. Southampton 21 6
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 19 44
2. Real Madrid 19 43
3. Barcelona 19 38
4. Athletic Bilbao 19 36
5. Villarreal 19 30
6. Mallorca 19 30
7. Real Sociedad 19 28
8. Girona 19 28
9. Rayo Vallecano 19 25
10. Real Betis 19 25
11. Osasuna 19 25
12. Celta Vigo 19 24
13. Sevilla 19 23
14. Las Palmas 19 22
15. Getafe 19 19
16. Leganes 19 19
17. Espanyol 20 19
18. Deportivo Alaves 19 17
19. Real Valladolid 20 15
20. Valencia 19 13
Günün Karikatürü Tümü