Aklı başında ve munsif idarecilerin ne kadar büyük nimet oldukları Amerika’nın koruna tecrübesizliğinden belli oluyor .Bu da demokrasinin handikaplarından biri .Çok fuzuli ve zararlı olan bir şeyi de allayıp pullayıp size sunabiliyor .Bir nevi cambazlık veya göz boyama .Adem oğlu tüm egosuna rağmen zayıflıkla malul .Demokrasi demek mutlaka huzur ve refah demek değildir .İskandinav ülkeleri de demokrasi ile yönetilir ,Afrika ülkelerinin çoğu da öyle .Hatta sanılanın aksine Afrika ülkeleri kaynaklar ,tarıma elverişli topraklar ,her türlü sebze ve meyvenin bolca yetişmesi bakımından ,petrol ,altın ,elmas vd yeraltı zenginlikleri yönünden diğer kıtalardan daha şanslıdır .Kuzeydeki Arap şeridi /Sahra kesimi dışında Afrika’da çöller yoktur .Nijerya bir Opek ülkesidir ,dünyanın en zengin petrol yataklarına sahiptir ama aynı zamanda dünyanın en yoksul ülkelerinden biridir .Çünkü bağımsızlıktan beri gelen tüm hükümetler rüşveti ve hırsızlığı adet edinmişlerdir .Bulunduğum şehir Houston’da ikiyüz bine yakın Nijeryalı göçmen ,fakirlikten kaçan insanlardır .Ülkenin her etnik grubundan ve klanlarından /kabilelerinden insanlar vardır burada .Zaten üç ana büyük etnik grup var : Hausa ,İbu ve Yuroba .Bunlar da Hıristiyan,Müslüman ve ilkel dinlerden /pagan kültüründen gelen insanlar olarak kategorize edilebilirler .Kuzeydeki Fulaniler müslümandır çoğunlukla .Meşhur mücahit sultan .Osman Dan Fudyonun halkı. Dan Fudyo aynı zamanda alimdi ve emperyalistlere kök söktüren bir kahraman.
Demokrasinin ilk mucitleri olan Antik Yunan filozofları yararları ve zararları ile idari sistemleri tartışırken bu zikrettiğimiz yan etkilerden de vurmuşlardır. Yüzyıllık serbest seçimler sistemine sahip Hindistan demokrasisi, demokrasi ile yönetilen ama hepsinde büyük yolsuzluklar ve insan hakları ihlalleri yaşanan Afrika ülkelerinin demokrasileri, hakeza yoksulluk ve cinayetlerin pençesinde kıvranan Orta ve Güney Amerika Ülkelerindeki demokrasiler ile sosyal devlete sahip İskandinav demokrasileri çok farklıdırlar. Hatta kuzey ve güney Avrupa demokrasileri bile çok farklı. Malum zengin kuzey, yoksul Güney ayrımları. Bunların katolisizmin ve protestanizmin zıt olan değerleriyle alakaları var mı ,yok mu ?O da ayrı bir konu .Amerika da bir demokrasidir ama sosyal devlet değildir .Parası olan ancak burada iyi yaşar .Gerisi ya zorlanır veya sokaklara düşer .Avrupa,Japonya ,Kanada ve Türkiye gibi devlet herkese sigortalı olma imkanını tanımaz .Sigortalar pahalıdır ve sigortanız olsa da şirketler kurnazlık edip bir çok kesintiye giderler .Yani siz hastalanınca bir bakmışsınız ki hastahane maraflarınızın yarısı size fatura olarak gelir .
Tüm bunlar gelip dayanıp demokrasisinin size yaptığı azizliklere dayanır. Görünen o ki sorun sadece bir formel /şekli idare biçiminden ziyade bazı değerler, idealler ve prensiplerin toplumsal bazda içselleştirilmesi ile ilgilidir. Yönetim tarzı olarak demokratik tercihler önemli ama bunların diğer bazı sivil kurumlar ve ideal ilkelerle desteklenmesi şartıyla. Toplumsal bazda herkesin bunlara uyması ve bunların amir hükümler olan adetlere dönüşmesi olayın başka boyutu.
Malesef demokrasinin azizliklerinden biri de Trump gibi birinin dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkenin başına gelmesidir. İşin ilahi kader yanı bir yana ama daha mazbut bir lider şimdi başta olsaydı dünyanın en zengin devleti olan bu devleti acilen harekete geçirip önlemler alırdı. Burası tıpta ve teknolojide dünyada halen bir numara. Trump’ın olaya karşı lakayt olması, onu çevreleyen bilim adamlarının ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen olayı ciddiye almaması durumu bu düzeye getirdi.
Özellikle sokaklarda yaşayan beşyüz bine yakın evsizin durumu açısından durum daha da vahim. Bunların arasında yayılması durumunda olay daha da dramatik olacak. Bu insanlar yıllardır sokaklarda, köprü altlarında yaşamayı adet haline getirmiş yoksul, işsiz veya akli melekelerinin olmamasından dolayı ailelerinin sahip çıkmadığı mağdurlar. İşin ilginci bu evsizler (homeless ) arasında yoğun bir gaziler /veterans grubu da var .Vietnam ,Kore ,Irak vd savaşlarda savaşıp şimdi işsiz kalanlar .Bizdeki gibi bir kutsal gazilik kavramı bu toplumda yok.