Filistin davasının en önemli isimlerinden, Siyonistlerin korkulu rüyası Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin, bundan tam 17 yıl önce, tekerlekli sandalyesiyle kıldığı sabah namazından sonra camiden evine giderken terörist İsrail’in attığı füzelerin hedefi olmuştu. Hayatını İslâm ve Filistin davasına adayan büyük mücahidin başlattığı mücahede kaldığı yerden devam ediyor.
Filistin İslâmi Direniş Hareketi Hamas’ın kurucusu ve manevi lideri olarak bilinen Şeyh Ahmed Yasin, Siyonist İsrail tarafından 22 Mart 2004’te Gazze’ye yönelik düzenlenen hava saldırısında hunharca şehit edildi. Ahmed Yasin, 1937 yılında Filistin’in Askalan şehrinin el-Cevra köyünde dünyaya geldi. Üç yaşında iken babası vefat etti. 1948 yılında Yahudilerin Filistin’in büyük bir bölümünü işgal etmelerinin yol açtığı felaket üzerine ailesi Gazze şehrine göç etti. Yasin yaşadığı dönem itibariyle pek çok önemli olaya şahit oldu. 1952 yazında bir yüzme faaliyeti esnasında kafasının üstüne düşerek felç kaldı. Liseyi bitirdikten sonra bazı ilim adamlarından özel dersler aldı, kendini çok iyi yetiştirdi. Çevresinde zeki ve kültürlü biri olarak tanındı.
FİLİSTİNLİLERE ŞUUR AŞILADI
1967 yılında Filistin’in tamamının Siyonist işgalcilerin eline geçmesi üzerine insanlar, vatanlarını işgalden kurtarma mücadelelerinde kendilerine önderlik edecek birilerini aramaya başladılar. İşgalci Yahudilerden gelen tehlike konusunda insanların şuurlandırılmasında Şeyh Ahmed Yasin’in büyük rolü oldu. Şeyh Ahmed Yasin, Gazze’de İslâm Merkezi’ni kurmasından sonra iyice tanındı ve Filistin’in her tarafında adı duyulmaya başladı. Bu durum işgal yönetimini son derece rahatsız etti ve işgal yönetimi Şeyh Ahmed Yasin’i defalarca polis merkezine çağırdı. Defalarca tutuklanıp serbest kaldı.
Ahmed Yasin 8 Aralık 1987 tarihinde başlayan intifadanın öncüsü durumundaki İslâmi Direniş Hareketi Hamas’ın liderliğini yürüttü. Bu teşkilatın manevi lideri ve intifadanın devamında bir motor görevi gördü. Sürekli yapılan haksız tutuklamalar üzerine intifada daha da şiddetlendi.
“HAPİSTE YÜZ YIL KALMAK, TAVİZ VERİP ÇIKMAKTAN İYİDİR”
16 Ekim 1991 tarihinde yasadışı İsrail askeri mahkemesi Şeyh Ahmed Yasin’i, İsrail’i yıkarak yerine İslâmi bir devlet kurmayı amaçlayan kanun dışı (!) örgüt kurduğu iddiasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Bütün zulümlere rağmen zerre taviz vermedi ve, “Benim için hapiste 100 yıl kalmak karşılığında birtakım tavizler vererek çıkmaktan daha iyidir.” Şeyh Ahmed Yasin, sekiz buçuk yıla yakın bir süre zindanda kaldıktan sonra 30 Eylül 1997 Salı akşamı serbest bırakıldı. Vatanı Filistin’e ve ailesinin ikamet ettiği Gazze’ye döndü. Filistin direnişindeki manevi lider mevkiine yeniden oturarak mücadelesini kaldığı yerden devam ettirmeye başladı. 29 Eylül 2000’de başlayan Aksa İntifadası’nın da manevi lideri olarak biliniyordu. İşgalci Siyonistler tarafından da sürekli takip ediliyordu. Bu takip sebebiyle daha önce de bir suikast girişimine hedef olmuş, ama Allah’ın izniyle saldırıdan sağ kurtulmuştu. Terörist İsrail ordusu, 15 Aralık 2001’de başlattığı geniş çaplı bir saldırı hareketiyle, özellikle Hamas üzerinde etkili olmaya çalışırken, bu saldırı esnasında Şeyh Ahmed Yasin’in içinde bulunduğu cami, İsrail ordusunun füzelerine hedef oldu, fakat Yasin bu saldırıdan yara almadan kurtuldu.
RAMALLAH YÖNETİMİ EV HAPSİNE ALDI!
24 Haziran 2002’de, Şeyh Ahmed Yasin, işbirlikçi Ramallah Yönetimi tarafından Gazze Şeridi’ndeki evinde göz hapsine alındı. Bir yetkili, “Şeyh Yasin’in, Filistin halkının ulusal çıkarlarını korumak için önceki günden başlayarak evinde göz hapsine alınmasına karar verildi” dedi. Yetkili, kararın Yasir Arafat tarafından alındığını kaydetti. 2003 Eylül’ünde Hamas liderlerinin toplantı yaptığı bir yeri İsrail bombaladı ve Şeyh Yasin, bu bombardımandan elinden hafif bir yara olarak kurtuldu.
Filistin’de işgale karşı iki ayrı intifadanın öncülüğünü yapan, vücudunun felçli olmasına rağmen Allah yolunda mücadeleden, direnişten geri kalmayan büyük insan, büyük lider, HAMAS’ın manevi lideri Şeyh Ahmed Yasin, Siyonistlerin düzenledikleri bir suikast neticesi 22 Mart 2004 tarihinde şehit oldu. Şeyh Yasin, evinin yakınındaki camide sabah namazını kılmasının ardından işgalci Siyonistlerin helikopterleri tarafından fırlatılan füzelere hedef olarak şehit oldu. Saldırıda ikisi Ahmed Yasin’in yardımcısı olmak üzere dört kişi daha hayatını kaybetti.
O, Hamas’ı Filistin’de belli bir kesimi diğer kesimlerden ayrıştırmak amacıyla değil, sahip olduğu İslâmi bilincin işgale karşı verilen mücadeleye öncülük etmesi, yani toplu bir direnişin başlatılması için kurmuştur. Hamas’ın çok kısa süre içinde oldukça geniş bir kitlesel destek elde etmesinin en önemli sebebi de işte bu anlayıştır.