Haberin Kapısı
2022-03-01 19:01:49

Kaç Suriyeli bir Ukraynalı Ediyor?

İbrahim Halil Er

01 Mart 2022, 19:01

Suriye yıllardır şamar oğlanına döndü. Rusya, her silahının kapasitesini onların üzerinde denedi. Suriyelilerin öldürülmesi doğal kabul edildiği gibi, insanlar bu vahşetten kaçtıklarında ise ülkelerini savunmayan durumuna düşürülüp aşağılandılar...

Ama şimdi Ukrayna krizini görüyoruz ve herkesin yüzendeki maske çıktı...

Batı, savaş değil barış istiyor pozisyonlarına büründü... Hatta Rusya'daki halk bile savaş karşıtı gösteri yapmaya başladı. Suriyelilere kapatılan kapı Ukraynalılara sonuna kadar açıldı...

Halbuki savaştan kaçan Suriyeliler Akdeniz'e gömülürken Ukraynalılar çiçekle karşılandı.. Herkes sevgi pıtırcığı olmaya başladı...

Uyanın

Onlardan değilseniz insan değilsiniz...

Bu biz bile olabiliriz...

Mesele Ukrayna’yı desteklemek veya desteklememek değil mesele batının bu iki yüzlülüğünü görmektir. Yoksa Ukrayna halkı zulme uğramış masum insanlardır ve bu açıdan onların yanındayız.. Ama gördüğüm Ukrayna yönetiminin batı ile birlikte Rusya'yı tuzağa çekmek için bir senaryo içinde olduğudur... Komedyenden bir kahraman yaratılacaktır ve biz de bunu konuşurken yeni bir dünya dizaynı ile karşı karşıya kalacağız..

Şimdi tekrar Suriye'ye dönelim...

Rusya’nın Suriye’deki Askeri Varlığı

BBC’nin konuyla ilgili haberi şöyle: “Rusların odağında ülkenin kuzeybatısındaki Lazkiye kentinde kurulan hava üssü var. Çok sayıda Antonov tipi büyük askeri kargo uçağı son günlerde Lazkiye'ye geldi. Ayrıca Rus donanmasının çıkarma gemileri de Tartus kentinin limanına demirlemiş durumda. Kent Rusya'nın küçük bir deniz üssü haline geldi. Moskova bir yandan Suriye'ye 'insani yardım' sağladığını ifade ediyor, ancak aynı zamanda uzun süredir devam eden Beşar Esad'a silah desteğinin de sürdüğünü belirtiyor. Rus askeri ekipmanlarının gittiği yerlere Rus ordusunun danışmanları ve eğitmenleri de gidiyor.” Lazkiye yakınlarında inşa ettiği Hmeymim Hava Üssü ve Suriye’nin başka bölgelerindeki irili ufaklı askeri üsleriyle Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını tahkim etme imkanı bulmuştur. Haber, bize Rusya’nın Suriye’ye gerçekten yığınak yaptığını göstermektedir.

“30 Eylül 2015 tarihinde başlayan hava operasyonlarından 167 gün sonra Putin, “operasyonun hedeflerini gerçekleştirdiğini” ve ana güçlerini Suriye’den çekeceğini açıklasa da bu durum kısmen gerçekleşmiştir ve Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığında ciddi bir azalma olmamıştır. Rusya’nın başlattığı operasyon rejime kazanım sağlarken yüzlerce sivilin ölümüne neden oldu ve binlerce kişi de bu hava saldırıları nedeniyle sığınmacı durumuna düştü. Al Jazeera’da çıkan bir habere göre; “Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) 5 ay önce başlayan operasyonların ilk üç ayının bilançosunu açıkladı. SMDK’ya göre Rus operasyonlarında ölen bin 730 Suriyeliden 135’i çocuk, 115’i de kadın.

Yardım kuruluşlarının verilerine göre İdlib, Halep, Dera ve Lazkiye’de 27 tıbbi merkez, 22 okul ve hastane hava saldırılarının hedefi oldu. Rusya’nın yoğunluklu olarak muhaliflerin denetimindeki sivil yerleşim alanlarını hedef alması sonucunda büyük bir göç meydana geldi. En az 500 bin sivil yerinden oldu (aljazeera.com.tr, 1 Mayıs 2016). IŞİD’i bahane ederek hava operasyonlarına başlayan Rusya’nın, Şen’e göre; “bu hava bombardımanlarının %80’inden fazlası IŞİD’inde kendileriyle savaştığı muhaliflere karşı gerçekleştirilmiştir.”

“Rusya'nın Suriye'deki ilk askeri operasyonunun üzerinden üç yıl geçti. Operasyonlara 434’ü general, 25 bin 738’i subay olmak üzere toplam 63 bin 12 Rus askeri katıldı. Rusya, Suriye'deki operasyonlarına terör örgütü DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle 30 Eylül 2015’te başlamıştı. Rusya, Suriye'de üç yıl önce başlattığı askeri operasyonlar sayesinde yeni silahlarını test ederken, askeri personeline savaş tecrübesi kazandırdı. Rusya, Suriye'deki operasyonlarına terör örgütü DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle 30 Eylül 2015’te başlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre, Lazkiye bölgesinde bulunan Humeymim Rus hava üssünden yapılan operasyonlara; 12 Su-24, 10 Su-25 CM, 4 Su-30 CM, 4 Su-34, 2 Su-25, 1 An-30, 1 İl-20 olmak üzere toplam 34 Rus savaş uçağı katılırken, 12’si Mi-24 ve 4’ü de Mi-8 tipi helikopter olmak üzere 16 Rus helikopteri aktif olarak operasyonlarda görev aldı.

Putin, 8 Haziran'da canlı yayında halkın karşısına çıkarak, Suriye’de Rusya’nın yeni silahlarının test edildiğini ve Rus ordusunun savaş tecrübesi kazandığını itiraf etti. Putin, “Savaş meydanında silahlı güçlerimizi kullanmak eşsiz bir deneyim, silahlı güçlerimizi geliştirmek için eşsiz bir araç. Hiçbir tatbikat, çatışma koşullarında güç kullanımıyla kıyaslanamaz.” ifadesini kullanmıştı.

Tu-160 stratejik bombardıman uçağı Sovyetler Birliği döneminde 1987'de üretilse de ilk savaş görevini Suriye'de yaptı. Bu savaş uçağı ile uzun menzilli havadan karaya stratejik seyir füzesi X-101 ilk kez bölgede kullanıldı. Rus yapımı meşhur T-90 tanklarının modernize edilmiş, yeni optik ve elektronik sistemlerle donatılmış olanları aktif olarak Suriye'nin farklı bölgelerinde operasyonlara katıldı.

Sadece 6 tane öncül üretimi yapılan beşinci nesil savaş uçağı Su-57 ile modernize edilmiş Su-35 avcı uçağı, Mi-28H savaş helikopteri, kısa ve orta menzilli karadan havaya füze ve uçaksavar topçu sistemi Pantsir-S Rusya'nın Suriye'de test ettiği silahlar arasında bulunuyor.

Rus hava kuvvetlerine ait uçaklar, operasyonlar boyunca 20 binden fazlası gece olmak üzere 39 binden fazla uçuş gerçekleştirdi. Rus deniz kuvvetlerine ait savaş gemileri ise 189 sefere katıldı. Rus Amiral Kuznetsov uçak gemisinden Suriye’ye yapılan operasyonlarda 420 uçuş gerçekleştirilirken, insansız hava araçları 25 bin defadan fazla havalandı. Uzun menzilli deniz aşırı seyir füzeleri ilk kez denendi.

Rus silahlı kuvvetleri operasyonların başlangıcında Hazar Denizi’ndeki gemilerinden gönderdiği seyir füzeleri ile Suriye’deki hedefleri vurdu. Ruslar, ilk defa gerçek bir operasyonda uzun menzilli deniz aşırı seyir füzeleriyle saldırı gerçekleştirdi. 100 tanesi farklı denizlerdeki gemilerden, 66 tanesi de havadan Tu-160 ve Tu-95 stratejik bombardıman uçakları ile atılan toplam 166 seyir füzesi Suriye’deki hedefleri vurdu. Rus Tu-22 M3 tipi bombardıman uçakları Rusya'dan Suriye’ye uzun menzilli uçuşlar yaparak, 215 hedefi bombaladı. Askeri birliklerinin ve üslerinin güvenliği açısından Rusya, S-300 ve S-400 hava savunma füze sistemlerini de Suriye topraklarına yerleştirdi.

Kremlin ile dolaylı olarak bağlantısı olduğu iddia edilen, sayıları 3 bini bulan ve Rus vatandaşlarından oluştuğu öne sürülen Wagner isimli özel bir silahlı grubun Suriye’deki kayıpları gizli tutulduğu için bilinmiyor. Ancak Rusya'nın resmi rakamlarına göre Suriye’de 112 Rus askeri öldü. Bu askerlerden 39’u An-26 uçağı kazasında ve 15’i de İl-20 uçağının Suriye füzesiyle vurulması sonucu ölürken, kalanlar ise farklı operasyonlarda yaşamını yitirdi. Ayrıca Ruslar üç yıl boyunca operasyonlar esnasında 8 uçak, 7 helikopter ve birkaç zırhlı araç kaybetti. Rusya’nın Suriye’de üç yıllık operasyonun maliyetinin ise 4 milyar 375 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.”

Henüz baskıda olan Suriye kitabımızdan alıntıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.