Haberin Kapısı
2024-03-04 19:37:49

ŞARKIN EN SEVGİLİ SULTANI SELAHADDİN EYYUBİ

İbrahim Halil Er

04 Mart 2024, 19:37

(Selahattin Eyyubi’nin hasta yatağındayız. Selahattin Eyyubi öksürmekte ve güçlükle konuşmaktadır. Yardımcısı Ömer’e döner.)

Selahattin Eyyubi: Yatağımın altındaki kefenimi çıkar.

(Yardımcısı, yatağın altındaki kefeni çıkarır.)

Selahattin Eyyubi: Ben ölünce bu kefeni tüm halkıma gösterin.

Ömer: Sultanım vasiyetiniz nedir?

Selahaddin Eyyubi: “Vasiyetim, ümmetin saâdet ve huzurunu dilemekten başka bir şey değildir.”

15. SAHNE- DUYURU

(Şam sokaklarında bir tellal davulunu çalmaktadır. Yanındaki asker de Selahattin Eyyubi’nin kefenini halka göstermektedir. Tellal Şöyle haykırmaktadır:)

Tellal: “Ey ahali! Duyduk duymadık demeyin! Suriye’nin, Filistin’inin, Hicaz’ın ve Mısır’ın hükümdarı Sultan Selahattin Eyyubi öldü. Sultan Selahattin, sadece bu bez parçasını beraberinde götürdü. Bütün mal ve saltanatı bu dünyada bıraktı. Bu beze bakın ve ibret alın. Dünya malı ve makamı dünyada kalır. Ne hayır işlerseniz onu götürürsünüz.” Ey ahali! Duyduk duymadık demeyin…..

Tellal: (Elinde bir kılıcı havada sallayarak)

“Ey Cemaat-i Müslimîn! İşte hükümdarınızın bütün serveti bu kılıçtan ibâret!..”

16. SAHNE-HAÇLILAR TEKRAR….

Bir caminin avlusu, avluda bir mezar, mezarın üzerindeki yazıdan bu mezarın Selahattin Eyyubi’nin mezarı olduğunu anlamaktayız. İnsanlar, caminin bahçesindeki şadırvandan huşuyla abdest alırken, bazı insanlarda camide namaz kılmakta, Kur’an okumaktadır. Havada kurşuni bir sessizlik vardır. Kuşlar bile ötmemektedir.

Biraz sonra İngiliz askerleri camiyi basarlar. Her şey birbirine karışır. Küfürler, bağırmaklar ve silah sesleri. Sessizlik bozulmuş, ortamda can pazarı vardır. Namaz kılanların bazıları ölmüş, Kur’an okuyanlardan bazıları elleriyle kanayan yaralarını tutmakta ve acıyla haykırmaktadır. Biraz sonra askerleri yararak ilerleyen bir komutan çıkar.

İşgalci Fransız Komutan: (Mağrur bir şekilde Selahattin Eyyubi’nin türbesine girer. Ayağında çizmeleri vardır. Selahattin Eyyubi’nin mezarını tekmeler.) Ey Selahattin, kalk da bak! Biz Haçlılar tekrar geldik. Bak Kudüs’ü geri aldık. Kalk da sevgili Kudüs’ünü kurtar!

Sahne Kararır

KENDİSİNE ALLAH RAHMET EYLESİN

Yeni Selahaddinlere ihtiyacımız var, Kudüs yine öksüz..

Kudüs'ün kaderi de Müslümanların kaderiyle hep paralel bir şekil izlemektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.