Türk hukukunda terör kavramı için “ yılgı”,”tedhiş”, terörizm için de “ yıldırganlık” veya “tedhişçilik” kelimeleri kullanılmaktadır. Uluslararası hukuk kavramında ise terror, terrorizm sözcükleri kullanılmaktadır. Tedhiş Arapça kökenlik bir sözcük olup “şaşırtma, ürkütme, yıldırma anlamını taşımaktadır. Latince de terrere olarak kullanılır, Fransızca da terreur, İngilizce de ise terror olarak kullanılmaktadır.
Terör, siyasi maksadı elde etmeye yönelik, halkta veya halkın belli bir kesiminde korku ve dehşet oluşturmak için başvurulan vasıtayı yani, cebir ve şiddet, cebir ve şiddetin kullanılacağına ilişkin güncel tehdidi ifade etmektedir. Dolayısıyla terör sözcüğü, eylem sözcüğü ile birlikte “terör eylemi” şeklinde kullanılarak, toplumda genel bir korku, dehşet, umutsuzluk ortamını meydana getiren, “cebir ve şiddet eylemi” ifade edilmektedir. Bununla birlikte günümüzde “terör eylemini” belirtmek üzere, sadece “terör” sözcüğü de kullanılmaktadır. Görüldüğü üzere yapılan tanımlar, terörü ya da terörizmi bütün unsurlarıyla tanımlama iddiasında değildir. Her tanımda terör değişik bir bakış açısından ele alınmıştır.
İslam dininde terör eylemleri için Allah c.c. Kur’an-ı kerim de açık bir dille ferman buyurmuş ve yasaklamıştır. Hucurat suresi 13. Ayette “ Ey insanlar! Şüphe yok ki biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi büyük boylara ve küçük kabilelere ayırdık, şüphesiz ki sizin Allah nezdinde en şerefliniz takvaca en ileri olanınızdır.” Zariyat 56 ncı ayette “Ben cinleri ve insanları bana kulluk etsinler diye yarattım”. Bununla beraber Allah c.c. nisa suresinin 165 ayetinde “biz peygamberleri rahmet müjdeleyici ve azap habercileri olarak gönderdik ta ki peygamberlerden sonra insanların Allah’a karşı bir bahaneleri olmasın”
Bu ayetlerden de anlaşıldığı gibi İslam dini barış ve kardeşlik dinidir. İslam da terör ve eylemlerinin yeri yok ve müsamaha gösterilmemiştir. Hatta kısas ile cezalandırılmıştır.
Asrımızda gelişmemiş ülkelerin yeraltı ve yer üstü zenginlikleri, güçlü ülkelerin iştahını kabartıyor. Bu ülkeler değişik sebeplerle gelişmemiş ülkeleri sömürmek ister. Devam eden savaş ve terör olayları bunların en güzel örneğidir. Bunları engellemenin en basit yolu Kur’anı-ı kerimdeki emirleri ve peygamber efendimizin önerilerini uygulamaktır. İslam dininde emredilen adalet, ihsan ve yardılaşma konuları iyi işlenip uygulanırsa, dargınlıklar barışa, düşmanlıklar kardeşliğe dönüşecektir. Terörün önlenmesi için Kur’an’da işaret edilen fey sistemi de önemlidir. İnananalar arasında kardeşliği karşılıklı olarak yardımlaşma, zekat ve sadaka sağladığı gibi, devletin uygulamak durumunda olduğu fey sistemi terör ve anarşiye kayma durumunda olanları kazanmada işe yaramaktadır. Feyin temel felsefesi, devlet gelirini dengeleyip, toplumun her kesimine yayılmasını sağlamaktır. Böylelikle halk ile devlet ilişkileri güçlenecek ve dış güçlerin emelleri boşa çıkacaktır.
Enfal suresinin 60 ncı ayetinde “ onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah’ın düşmanlarını, sizin düşmanlarınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı tam olarak ödenir. Size zülm edilmez.”
Mehmet zana edis 4 Yıl Önce
Yüreğinize sağlık sayın seydam burada kuran~ı kerimde yer alan fey sistemini uygulamada dünya ülkeleri bilhassa müslümanlar çok uzak