İslam Ülkeleri Müşterek Dış Politika Usul ve Esaslarının tespiti konulu 5. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi sonuç raporu yayınlandı.
ASSAM Başkanı E. General Adnan Tanrıverdi imzasını taşıyan sonuç raporundan özet vermek istiyorum.
5. Uluslararası ASSAM Kongresi “İslâm Birliği için Müşterek Dış politika Usul ve Esaslarının Tespiti” ana konusunda “ASRİKA Konfederasyonu Dış Politika stratejileri/Analizi” Başlığı ile 18-19 Aralık 2021 tarihlerinde, online olarak VİDEO konferans yöntemi ile yapılmıştır. Bildiriler Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde anında tercüme edilerek sunulmuştur. Bildiri özetleri ve bildiriler kitap haline getirilerek, ASSAM WEB Sitesine yerleştirilecek ve ASSAM Uluslararası Hakemli Dergide (ASSAM-UHAD), elektronik ortamda yayınlanacaktır. Kongre ile ilgili bu sonuç raporuna ilave olarak, bildirilerdeki tespit ve esasları içeren kapsamlı KONGRE BİLDİRGESİ yayınlanacaktır.
Kongrede 16 ülkeden 34 akademisyen tarafından 37 bildiri sunulmuştur. Afganistan, ABD, Bangladeş, Bosna Hersek, Burkina Faso, Çad, Doğu Türkistan, Fas, Keşmir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Malezya, Mısır, Nijer, Pakistan, Singapur, Tayland, Türkiye ve Ürdün’ün yanında diğer İslam ülkeleri tarafından da takip edilmiştir.
Kongre ASSAM tarafından Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ve Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER)’in desteği ile icra edilmiştir.
Kongrede; KONFEDERASYONUN Komşuları ve Küresel Güçlerle ilişkilerini, Komşu Coğrafyalar, İç Denizler ve Okyanuslardaki hak ve menfaatlerini, Dünya Devletlerinde oluşturacağı Diplomasi ağını, Merkezinde, Federal Bölgelerde ve Milli devletlerdeki dış temsilcilik Sistemini Analiz ederek, KONFEDERASYON’UN MUTASAVVER DIŞ POLİTİKASININ USUL VE ESASLARINI TESPİT amacıyla;
➢ ASRİKA İslam Ülkelerinin jeopolitik durumunun değerlendirilmesi,
➢ Küreselleşme ve toplumlara etkileri,
➢ Küresel güçlerin İslam Ülkeleri üzerindeki emelleri ve izledikleri dış politika seçenekleri,
➢ İslamofobi
➢ Doğu Türkistan meselesi ve izlenmesi gereken politikalar,
➢ Keşmir meselesi ve izlenmesi gereken politikalar,
➢ Afganistan meselesi ve izlenmesi gereken politikalar,
➢ Libya meselesi ve izlenmesi gereken politikalar,
➢ Çin-İpek yol projesinin İslam coğrafyasına etkileri,
➢ Ortadoğu meselesi ve izlenmesi gereken politikalar,
➢ KKTC ve doğu Akdeniz meselesi ve izlenmesi gereken politikalar,
➢ Müslüman Afrika ülkeleri üzerinde küresel güçlerin izledikleri politikalar,
➢ Türkiye Coğrafyası ve ASRİKA mihverine etkileri,
➢ İslam Ülkelerinin Uluslararası sorunlarını çözebilecek kuruluşlar, etkinlikleri ve yetkinlikleri,
➢ İslam Ülkelerinin müşterek ve münferit sorunlarının çözümünde faaliyetine ihtiyaç duyulan müesseselerin oluşum esas ve prensipleri,
➢ Mutasavver ASRİKA İslam Ülkeleri Konfederasyonunun dış politika esas ve prensipleri, konularında incelenme ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Bugüne kadar beşinin icra edildiği Kongre serisinin; altıncısı “Ortak Asayiş Güvenlik Sistemi” konusu ile 2022 yılında Video Konferans olarak, Yedincisi de “Müşterek Adalet Sistemi” konusu ile 2023 yılında uygun bir salonda halka açık olarak icra edilip, kongrelerin tamamlanması planlanmaktadır.
Avrupa Birliğine alternatif olarak düşünülmüş olan ASRİKA İslam Ülkeleri Konfederasyonu yolunda alt yapı ve mevzuat hazırlama ameliyesi olarak icra edilen ASSAM İslam Birliği Kongrelerimizin hayırlara vesile olmasını dileriz.
Allah Teala yar ve yardımcımız olsun.
Gürcan ONAT, ASSAM Başkan Yardımcısı, 23.12.2021, Fatih.