Huzurlu aile olmak istiyorsak şunlara dikkat edelim:
1. Birbirimize karşılıklı haklarımızı yerine getirmeye devam edelim.
Şu iki hadîs-i şerîfi okuyalım ve gereğini yerine getirelim:
“Sizden biriniz kendisi için sevdiği şeyi kardeşi için de sevmedikçe iman etmiş olmaz.” (Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71-72; Tirmizî, Kıyâmet, 59; Nesâî, Îmân, 19, 33; İbn Mâce, Mukaddime, 9).
Eşler birbirlerinin din kardeşleridir. Her bir eş, kendisi için sevdiğini din kardeşi olan eşi için de sevmeli, sevdiğini fedakârlık yaparak bunu ispat etmelidir.
“Kim, cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulmayı isterse ölümü Allah’a ve âhirete inanmış olarak karşılasın. Bir de başkalarına karşı, kendisine nasıl davranılmasından hoşlanıyorsa öyle davransın.” (Müslim, İmâre, 46; Nesâî, Bey’at, 25; İbn Mâce, Fiten, 9).
Cehennemden kurtulup cennete girmenin şifresi, imana göre yaşamak, iman üzere ölmek ve empati yapmaktır. Eşine iyi davranan aslında kendisine iyi davranıyor demektir.
2. Mutlu etmeyi mutlu olmaya tercih edelim.
Evlilik mutlu olma sanatı değil, mutlu etme sanatıdır. Mutlu eden mutlu olur. Mutlu olmayı bekleyen, bekler. Mutlu edeni önce Allah mutlu eder, sonra da eşi mutlu etmeye çalışır. Böylece iki taraf da mutlu olur, evimiz de huzurlu ev olur.
3. Nefsimizi aklımıza, aklımızı imanımıza yani Kur'ân-ı Kerîm’deki ve Hadîs-i Şerîflerdeki gerçeklere tabi kılalım.
Akıl, heva ve nefsine uymamalı; belki kendisine tabi kılmalı; akıl da aklı yaratanın Kur’ân gerçeklerine ve öğretip eğittiği elçisinin sünnetine tabi olmalıdır.
Hep şöyle dua edelim: Allah'ım! Önce beni sâlih et ki eşime iyi davranayım. Çünkü kendisini kazananın, başkasını kazanması kolay olur. Zaten böyle kimsenin her hali nasihat olur.
İmam Malik (rh.a.) şöyle der: “Edebini un yap, ilmini tuz yap.”
Tuzu fazla olan ekmek yenir mi? Nasihatte de söz az olmalı, örneklik çok olmalıdır.
Eskiler şöyle derlerdi: Çok söyleme arsız edersin, aç koyma hırsız edersin.
4. Problemleri Allah’a ve Rasûl’e müracaatla çözelim, bu esası kabul eden âlimlerin hakemliğine müracaat ederek çözelim.
Allah’ın ve Rasûlünün hakemliğini kabul eden, hakeme müracaat eder, müracaat eden de hükmüne uyar, hükmüne uyana Allah merhamet eder. Her şeyin çözümü İslâm’da var. Ancak Müslüman, kalbiyle, dili ve uygulamalarıyla İslâm’a teslim olursa. İşte âyet-i kerîme:
“Eğer (karı-koca) arasının açılmasından korkarsanız bir hakem erkeğin tarafından, bir hakem de kadının ailesinden kendilerine gönderin. Bu arabulucu hakemler gerçekten barıştırmak (taraflar da barışmak) isterlerse, Allah aralarını bulmakta onları muvaffak kılar. Şüphesiz ki Allah hakkıyla bilendir, her şeyin aslından haberdardır.” (Nisâ sûresi 4/35)
5. Helal az kazancı, haram çok kazanca tercih edelim.
Bu tercih, kişinin hem Hakka hem halka karşı dürüst olmasını sağlar. Çünkü Allah korkusu ve saygısı müminin kalbine girerse, haram kazanç yoluna gitmez. Haram veya şüpheli kazancın girdiği evde bereket de olmaz, huzur da olmaz.