Haberin Kapısı
2024-07-15 13:58:05

ÂİLE FERTLERİNE BAZI TAVSİYELER

İbrahim Cücük

15 Temmuz 2024, 13:58

1. Her gün dinin temeline ait iman esaslarını ihtiva eden Ehl-i Sünnet akidesini; ibadet, ahlâk, ahkâm ve meslekle ilgili helâli ve haramı öğrenelim.

İbadet konularıyla ilgili İslam ilmihali kitaplarına başvurulmalı, ahlak konularını Hz. Peygamber’in (s.a.s.) ahlakını öğrenerek kavramalı, ahkâm konularını anlamak için ilim üstadına başvurulmalı, meslekle ilgili uzman olan, Müslüman olan ve İslam’ın o konudaki hükmünü bilene müracaat etmelidir.

2. Her konuda ölçüyü öğrenip her şeyi o ölçüyle ölçelim ve değerlendirelim.

Ölçüyü kavrayan daima gelişir, ölçüyü kavramayan daima değişir.

İtikâdî konuda ölçü, usûliddîn olan Ehl-i Sünnet akidesidir; amelî konularda ölçü usul-i fıkıhtır. Usûliddîni ve usul-ı fıkhı âlimden kavramalıdır.

3. Âlimlerle alaka kuralım, onlardan ve onların denetiminde belirttikleri kitaplardan istifade edelim.

İlim üstadı edinmek herkese farz-ı ayn olduğu için daima âlimlere sormalı, âlimlerin denetiminde ve âvâmın seviyesine göre kitaplardan istifa edilmelidir.

4. İlim-amel, dünya-âhiret, madde-mana, ceset-ruh arasında denge kuralım ve dengeli olalım, bulunduğumuz yerde denge unsuru olalım.

İlim amel için, dünya âhiret için, madde mana için, ceset ruh içindir. Birinciler vasıta, ikinciler gayedir. Vasıta gayeye vasıta olursa gayeden sayılır, yoksa engel sayılır.

5. Aydan aya belli bir miktar yardım için ayırıp verelim. Cami, talebe, fakir gibi hayır yerlerine sahip çıkalım ki Allah da bize sahip çıksın.

İnfak, bereket sebebidir, Allah’ın verene vereceği va’dine güvenin ifadesidir. Belaların def’ine sebep olur. İnfakın kabul edilmesiyle bu güzellikler var olur. İnfakın kabul edilmesinin şartı, Allah için olmasıdır.

6. İyilerle kendimizi kıyas edelim ki kendimizi beğenmeyelim, amelimizi gözümüzde büyütmeyelim ve günahlarımızı unutmayalım.

İyilerle kendimizi kıyas etmek, ancak ya iyileri haklarında yazılan eserlerden bilmek veya yanlarında olmakla mümkün olur.

Farklı insanlar kolay fark edilirler.

Örnekleri örnek alırsak biz de zamanla örnek olabiliriz.

7. Daima iyilik taraftarı olalım. Kötülük edene bile iyilik edelim ki bizim kötülerden farkımız olsun.

İyi olmayı isteyen, iyi olmayı dert edinmelidir. İyi olmayı dert edinenin iyilik taraftarı olduğu görülür. Eğer biz kendimize iyi diyorsak, iyi olana iyi olmak yakışır, kötülerden de farkımız ortaya çıkar.

8. Haftalık ilim meclislerinde bulunalım.

Lehimizde ve aleyhimizde olanı bilmek, ancak ilim meclislerinde mümkün olabilir. İlim meclisi her şeyi aydınlatan kandil gibidir ki kişiyi cehalet karanlığından kurtarır.

9. Her gün kendimizi gündüz, denetlendiğimizi bilerek denetim altında tutalım, akşam da hesaba çekileceğimizi düşünerek kendimizi hesaba çekelim.

Allah’ın, kendisini daima gece-gündüz denetlediğini idrak eden, daima kendisini denetler.

Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Nerede olsanız, O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı daimî görücüdür.”

(Hadîd sûresi 57/4.)

“Şüphesiz Rabbin, daimî gözetlemektedir.”

(Fecr sûresi 89/14.)

10. En fazla bize iyiliği olan ve iyiliği devam eden Allah Teâlâ’ya karşı isyandan uzak olalım, ibadete devam ederek şükreden, eşimize de teşekkür eden olalım.

Allah’ın, üzerimizdeki nimetlerini görür bilirsek daima şükür halinde oluruz. Bize her gün iyiliği olan eşimize de kıymet bilmenin değeri olan teşekkür etme erdemini gösteririz.

11. Başarılı olabilmek için zamanı plânlayıp plânlı ve programlı çalışalım.

Hayatın, ömrün kısa olduğunu bilelim, ebedî cennet ömrünün bu kısa ömürde gizli olduğunu ve bu kısa ömürle elde edileceğini yani ömür sermayesinin kıymetini bilelim de bütün dünyevî plânları buna göre yapalım.

Dünya ve ahiret başarı, sonsuz cennet ömrünü barındıran bu ömrü planlamakla mümkün olur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.