3. Uygulama; insan, plan, zaman ve imkân gözetilerek alınan kararların hayata geçirilmesidir.
Karar, uygulamak içindir.
Uygulamada başarı, başarılı insanla başlar.
Başarılı insan, doğru ve isabetli plan yapar, imkânı da bulur ve insanlar için, nereden kazandığını ve nereye harcadığının hesabını verecek şekilde değerlendirir.
“İyi insan, niteliklerinin başkaları tarafından fark edilemeyişine değil; başkalarının niteliklerini fark edemeyişine üzülür.”
Konfüçyüs
Plan yapılırken ideal unutulmamalı, realite de inkâr edilmemelidir.
Zaman; planlı, metotlu ve prensipli çalışanlar için çoktur, hatta kendisine de vakit ayırır.
Kendilerinin kıymetini bilenler zamanın da kıymetini bilenlerdir. Zira bu dünya zamanı fani ve geçici ama bu fani ile ebedî olan kazanıldığı için zaman ebedî hükmündedir.
“Vakit, hayattır.”
Hasen el-Bennâ
Bugün biz müminlere gereken, maziyi doğru bilip dersler almak, şimdiki zamanda lehimizde ve aleyhimizde olanları doğruca bilip doğruca analizler yapmak, istikbali kazanmak ve izlenmek için büyük akıl ve kalpleri bir araya getirip doğru ve hikmetli işler yapmaktır.
“Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.”
Ziya Paşa
Faaliyetlerde en önemli olan, işlerimizin kimin işine yaradığıdır. Hainlerin işine yaramaktan son derece dikkatli olup sakınmak gerekir. Gafletten de son derece sakınmak lazımdır. Zira hainlerin işlerini gafiller kolaylaştırıyor.
Hainler azdır, gafiller çoktur. Hainle gafil netice itibariyle aynıdır. Hain, silah deposunu düşmana teslim ediyor; gafil de uyuyor, düşman gelip depoyu soyuyor. Neticede silahlar gitti... İşte bundan dolayı öncü durumunda olanlar için ilim, tecrübe, basîret ve isabetli cesaret lazımdır diyoruz.
“Basîretin başı, ‘acaba’dır!.”
II. Abdülhamid
Hedefi ve niyeti doğrultmak, yolu müstakim kılmak, doğru yolcuları ve öncüleri seçip izlemek gerekir.
“Eğri ok, doğru yol almaz.”
Mevlana