Haberin Kapısı
2023-10-11 18:26:24

KIYAMETE KADAR CİHAD/2

İbrahim Cücük

11 Ekim 2023, 18:26

5. Cihadın Kısımları:

a. Kalp İle Cihad: Kalp ile küfrü ve şirki reddetmektir.

b. Dil İle Cihad: Bâtılın iptaline, hakkın ispat ve tespitine dil ile gayret etmektir.

c. Beden İle Cihad: Hakk’ın hakimiyeti için bütün gücü ile mücadele etmek, gerektiğinde müdafaa harbi, gerektiğinde taarruz harbi ile savaşmaktır.

Kalp, dil ve beden ile cihada şu hadîs-i şerîf delil teşkil eder:

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Benden önce Allah’ın gönderdiği hiçbir peygamber yoktur ki o peygamberin ümmetinden havârîleri (yardımcıları) ve sünnetine uyan, emrine tâbi olan ashabı olmasın. Sonra onların ardından, yapmadıklarını söyleyen ve emrolunmadıkları şeyleri yapan bir takım kötü nesiller ortaya çıkar. İşte kim bunlara karşı eliyle cihad ederse o mü’mindir. Kim onlara karşı dil ile cihad ederse, o mü’mindir. Kim onlara karşı kalbiyle cihad ederse o da mü’mindir. Fakat bunun ötesinde imandan bir hardal tanesi (kadar bile) yoktur.”

(Müslim, Îmân, 80; Buhârî, Îmân, 15, Rikâk, 35, 51, Fiten, 13, Tevhîd, 36.)

Cihadın en azı kalp ile yapılan cihaddır. Eğer kalbiyle cihad etmez yani kalbi ile küfür ve şirki reddetmezse, haramların haram oluşunu, farzların farz oluşunu kabul etmezse o kimse mü’min değildir. Demek ki kalbin cihadı imandır.

Dil ile cihad, beden ile cihaddan daha üstündür. Zira Mekkî bir sûre olan Furkan sûresinde Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Kâfirlere itâat etme! Onlara karşı o (Kur’ân) ile büyük bir cihad yap!”

(Furkân sûresi 25/52.)

Dil ile cihad eden mü’min, dilin cihadı ile hidayete vesile olabiliyor, Elbette hidayete vesîle olarak insanın kurtuluşuna vesile olmak üstün olandır. İşte bundan dolayı dil ile; ilim ve tebliğle; hal diliyle; salih amel işleyerek, iyilik ederek, ikram ederek, yapılan kötülükleri af ederek hidayete vesile olmaya çalışmak gerekir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.