Yazıhan ilçesi ile Eski Malatya arasında, Sinanlı Köyü civarında, Tohma Suyu üzerinde bulunan tarihi Kırk göz Köprüsü, yapılış tarihi bilinmemekle beraber IV. Murat’ın Bağdat seferi sırasında Sultan Hasan’a kapsamlı bir şekilde tamir ettirildiği bilinmektedir.
Çeşitli dönemlerde onarım görmüş ise de Sultan Abduhamit döneminde esaslı bir onarımdan geçmiştir. Cumhuriyet döneminde Karayolları tarafından çeşitli onarımlardan geçen köprü 222,5 m. Uzunluğunda olup eni 3.60 m.dir. 22 yuvarlak gözden meydana gelen köprünün en büyük kemer açıklığı 6.50 m.dir. Sırt kalınlığı ise 1.30 m.dir. Onarımlar sırasında köprünün birinci ve onikinci gözleri beton olarak yenilenmiştir. Diğer gözlerde de beton eklemeler görülmektedir. 40 kemer gözü bulunan köprü yıllarca Tohma suyunun taşıdığı alüvyonlarla 22 gözü görünür durumda kalmıştır. Köprünün yapımında kesme taşlar, kemerlere ise basık tek sıra iri kesme taşlara yer verilmiştir. Bu arada köprü uçlarındaki dolgularda, moloz taşlarından dolgu olarak yararlanılmıştır. Köprü ayaklarının önünde sel yaranlar bulunmaktadır. Memba yönünde bunlar üçgen çıkıntılar halinde olup üzerlerinde üçgen külahlar konmuş, mansap tarafında ise topuk tabir edilen sel yaranlar konmuştur. Köprünün tampon duvarları üzerinde uzun bir korniş taşına yer verilmiştir. Bunun üzerine de üç sıra taş bloklardan oluşan taş korkuluklar yerleştirilmiştir. Ancak korkulukların büyük çoğunluğu sonraki dönemlerde yapılan onarımlar sırasında yerleştirilmiştir. Kemer ve ayaklar ahenkli bir şekilde orta kısımdan itibaren iki yana doğru küçülmekte olup suyun akış yönüne doğru basınca dayanması için, düz bir çizgi biçiminde kırıklar verilerek bombe verilmiş olmasıdır.
Günümüzde Karakaya Baraj Göledi altında kalmış olan köprü, ulaşım, eski köprünün yerlerine yapılan demiryolu köprüsü ve karayolu köprüleri ile yapılmaktadır.
rıfkı kartal 2 Yıl Önce
çok güzel açıklama tebrik ederim