Konumumuz;
1. Önce yaratılmışların en kıymetli oluşumuz
2. Mü’min oluşumuz
3. İslam’ı temsil eden oluşumuz
4. İslam davetçisi oluşumuz
1. Önce Yaratılmışların En Kıymetli Oluşumuz
İçinde bulunduğumuz evren, biz insanlar için ve bize göre tasarlanmıştır. Devlet başkanı insanlar üzerinde nasıl bir konuma sahipse insan da diğer yaratıklara göre öyle konuma sahiptir. İşte bundan dolayı idareci konumundaki liderin her sözü ve fiili kaydedildiği gibi bizim de her sözümüz ve her fiilimiz melekler tarafından tespit edilmekte, yazılmaktadır. Ayrıca vücudumuzda karakutular var, onlar tarafından da tespit edilmektedir.
“Bulut, rüzgâr, ay, dünya, güneş hepsi sana hizmetteler ta ki eline bir ekmek geçsin de onu gafletle yemeyesin diye”
Şeyh Sadi-i Şirâzî (rh.a)
Bu konuma göre çok kıymetli ve çok pahalıya mal olan bir varlığız, öyle ise kıymetli işler yapmamız gerekir.
2. Mü’min Oluşumuz
İnsanın kâmili, mü’mindir. Mü’min, Allah’ı rab ve yegâne ilah bilen, gönderdiği İslâm dinini ve bütün peygamberlerin özellikleri ile donatılmış olan Hz. Muhammed’i (s.a.s.) tasdik eden, dünyanın fânî, âhiretin bâkî olduğunu idrak eden, özetle âmentüyü tasdik eden kişidir.
Tasdik edene tatbik gerekir. Tatbiki zayıf olanın tasdiki zayıf demektir. Tatbiki kuvvetli olanın tasdiki kuvvetli olur. Tatbik kemale erdikçe tasdik de kemale erer.
Tatbikin kemali, kalpteki niyetin ihlas oranının kemaline bağlı olduğu gibi, uygulamadaki sünnete uygunluğun kemaline de bağlıdır.
3. İslam’ı Temsil Eden Oluşumuz
Bizler bulunduğumuz yerde iyi bir Müslüman yani İslâm’ı temsil eden kimseler olarak biliniyoruz. Bize gereken, bu temsil konumuna dikkat etmek, hassas davranmaktır. Zira bulunduğumuz yerlerde bizler doğrularımızla yanlışlarımızla takip edilmekteyiz. Yanlış yaptığımız zaman, bizi izleyip yanlışımızı tatbik edenden dolayı bizim defterimize de yazılmaktadır.
İslam’ı temsil konumunda olan bizlere gereken, amelî ve ahlâkî açıdan açığımızın olmamasına dikkat etmektir. İslâm’ı temsil mevkiindeki kişi muttakî/takva ehli kişidir.
“Takva, dikenli tarlada ayağına diken batmadan yürümektir.”
Ebû Hureyre (r.a.)
4. İslam Davetçisi Oluşumuz
İnsanın kâmili, mü’min; mü’minin kâmili, muttaki (İslam’ı temsil mevkiinde olan); muttakinin kâmili İslam davetçisi olan kişidir.
İmanımız kâmil, amelimiz sâlih, kalbimiz sâlim, ahlakımız fâdıl olursa her halimiz tebliğ olur.
“İlmini tuz yap, amelini un yap!”
İmam Mâlik (rh.a.)
İslâm’ı davette sözümüz tuz gibi az olmalı; amelimiz, ahlâkımız, örnekliğimiz un gibi fazla olmalıdır.
“Esas va’z, dudaklarınızdan dökülen değil, hayatınızda görülendir.”
“En iyi nasihat; iyi örnek olmaktır.”
Malcolm X
İslam davetçisine gereken, İslâm’ı bütün yönleriyle öğrenmek, sonra da başta Hz. Peygamber (s.a.s.) olmak üzere diğer İslâm davetçilerini bilmek, çağı ve çevreyi iyi tanımaktır.