3) Âhirete yatırım yapılmalı
(Devamı)
“Allah bu dini kendisi için seçmiştir. Dininiz ancak sehavet/cömertlik ve güzel ahlâkla düzelir. Dikkat edin! Dininizi işte bu ikisi ile süsleyiniz!.”
(Münâvî, Feydu’l-Kadîr, II, 209.)
Eğer sehâvet sahibi zenginler mallarını toplumun temel iki sınıfı ulemâ ve ümerânın yetişmesine sarf etseler, güzel ahlâk sahibi insanlar da topluma model/örnek olsalar işte o zaman huzur toplumu olur.
Dinin ıslahı dindarının ıslahıyla, dindarının ıslahı ilmiye sınıfının ıslahıyladır. İlmiye sınıfı düzelirse toplum düzelir. İlmiye sınıfının yetişmesi, ilmiye sınıfını yetiştirecek müesseseye bağlıdır. Bu müesseseler de ancak cömert zenginlerin infâkıyla meydana gelir.
“Mümin erkeklerle mümin kadınlar da birbirlerinin velileri (dostları)dir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah’a ve Rasûlüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azîzdir, hüküm (ve hikmet) sahibidir.”
(Tevbe sûresi 9/71.)
Bu âyet-i kerimede şu hususlar ortaya konmuştur:
a) Mü’minler birbirlerine velilik yani sahiplik ve dostluk edecekler,
b) Mü’minler dostluk, sahiplik alâmeti olarak birbirlerine İslam’ın iyi gördüğünü emredecek, kötü gördüğünü yasaklayacaklar,
c) Marufun yani iyiliğin başında namaz gelmektedir ki önce “namaz kılarlar” sonra zekât gelmektedir ki, “zekât verirler” buyurmuştur,
d) Namazın önce zikredilmesi, kulun ilk görevinin yaratıcısına yönelik olması gerektiğini ifade eder. Zekâtın arkasından zikredilmesi mü’minlerin birbirlerine maddi yönden merhamet etmesi gerektiğini ifade eder.
e) Arkasından “Allah’a ve Rasûlüne itaat ederler.” buyurması görevlerin sadece iyiliği emir kötülüğü nehiy, namaz ve zekât değil her konuda Allah’a ve Rasûl’e itaat edilmesidir. Bütün hayatlarını Allah’ın Kitabına ve Rasûlünün sünnetine göre düzenleyecekler demektir.
Şu âyet-i kerîmede anlatıldığı gibi, Müslümanlar bir yere inanç ve eserleriyle, ahlâk ve iyilikleriyle hâkim olurlarsa, o hâkimiyetin devamını istiyorlarsa dört şeye dikkat etmelidirler:
“Onlar (o müminler) ki, eğer kendilerine yeryüzünde iktidar verirsek namazı kılar, zekâtı verirler, iyiliği emreder ve kötülükten nehyederler. İşlerin sonu Allah’a varır.”
(Hacc sûresi 22/41.)
1) Çirkinliklere ve kötülüklere engel olan namaz,
2) Sosyal dengeyi sağlayan, orta direği oluşturan ve toplumun “ezenler” ve “ezilenler” diye birbirine düşman iki sınıf haline gelmesine engel olan zekât,
3) İyilerin çoğalmasını ve iyiliğin hâkim olmasını sağlayan emr-i bi’l-maruf,
4) Kötülerin azalmasını ve kötülüğün