Haberin Kapısı
2016-09-20 01:23:50

Necmettin Erbakan ‘’Refah Partisi Kapatılıyor"

Ramazan Peri

perimedya@gmail.com 20 Eylül 2016, 01:23

Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, Başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonra 97'nin yazını, savunma hazırlıklarıyla geçirdi. Erbakan'ın denetiminde çalışmalarını yürüten Hukuk Komisyonu önce 215 sayfalık ön savunmayı, ardından da 415 sayfalık esasa ilişkin savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Hukuk Komisyonu, gerçekten başarılı ve tarihe geçecek bir savunma metni hazırlamıştı. Savunma, ekleriyle birlikte, 5 bin sayfayı aşıyordu.

            Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin Anayasa'nın 68/4 ve 69/6. maddelerine göre "Laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğinin" kapatılma istemiyle açıldığı davanın Anayasa Mahkemesi'nde, 11 Kasım 1997'de sözlü açıklamaların tamamladıktan sonra savunma sırası Erbakan'a gelmişti. Erbakan, 18 Kasım'da başlayıp, 20 Kasım'da tamamladığı sözlü savunmalarında tam 11 saat konuştu. Başsavcının ve Erbakan'ın yaptıkları sözlü açıklamaların deşifresi yapılıp taraflara tebliğ edildikten sonra, davanın açıldığı günden beri Röportörlük yapan Yusuf Öztürk, Başsavcının ve Erbakan'ın açıklamalarını da dikkate alarak 471 sayfalık raporunu hazırladı, Röportör raporunda, RP'nin kapatılması yönünde görüş bildirdi.
            Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın RP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açtığı dava, 7 ay 25 gün 53 saat süren karar oturumlarının ardından Anayasa Mahkemesi, RP'yi, "Laik Cumhuriyet karşıtı ." gerekçesiyle kapatır. Karar 2'ye karşı 9 oy ile alınmıştır.

            Anayasa Mahkemesi'nin 16 Ocak 1998 tarihinde saat 14.30’de başlayan ve 15.15’te sona eren karar oturumunun ardından, alınan karar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ile üyelerin katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.
            Karara göre, Genel Başkan Necmettin Erbakan, Milletvekilleri Şevket Kazan, Ahmet Tekdal ile RP'den istifa eden Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik'in milletvekillikleri, kararın resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte sona erecek. Bu milletvekilleri ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, , 5 yıl boyunca siyasi yasaklı olacaklardı. 

            Refah yol Hükümetinin yıkılışının ardından yoluna şimdilik Mesut yılmaz Başbakanlığında CHP destekli ANASOL-D Hükümetiyle devam etmeye başlar. Bu arada 28 Şubat sürecinden sonra kapatılan Refah Partisinden sonra Siyaset Arenasındaki partisi 17 Aralık 1997’de kurulan Fazilet Partisi olacaktı. İsmail Alptekin başkanlığında kurulan Fazilet Partisine Kapatılan Refah Partisinin 150’ye yakın Milletvekilleri geçiş yaparken,  birçok isim de ayrılmış kendi yuvalarına dönmüşlerdi. 14 Mayıs 1998'de yapılan kongrede Recai Kutan genel başkanlığa getirildi. Bu kongreden sonra Parti içinde, parti yönetiminde daha fazla söz sahibi olmak isteyen yenilikçilerle Milli Görüş hareketinin kurucuları olan gelenekçiler olarak adlandırılan kanatlar arasında çekişme yaşanmaya başladı. 1999 yılında, aynı tarihte yapılan yerel seçimlerde elindeki belediyeleri büyük ölçüde korusa da, genel seçimlerde Refah Partisinin 1995'teki oy oranının ve milletvekili sayısının altında kalır. 2 Mayıs 1999'da, Fazilet Partisi İstanbul milletvekili Merve Kavakçının TBMM'deki yemin töreni sırasında genel kurula başörtüsüyle girmesi krize neden olur. Bu olaydan hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 7 Mayıs 1999 günü kapatma davası açar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.