3) Önce kâmil insan sonra kâmil mümin olmaya çalışmak.
Barış döneminde kâfire de insanca davranmaya dikkat etmek gerekir. Zira kâfirler de insan kardeşlerimizdir.
Müslümana ise, İslâm kardeşliğinin gereği olan karşılıklı hakları gözetmek, hatta kardeşi kendimize tercih etmek düşüncesiyle fedakârlık ederek bedenen ve çeşitli iyiliklerde bulunarak yardım etmek gerekir. Sahabenin örneklerini kendimize örnek alarak...
Örnek alırken özellikle büyükleri örnek almak gerekir. Taberî’nin ilim alanında İbn-i Abbas hazretlerini örnek alarak İmam Taberî olduğu gibi. Her gün namazda Fâtiha’da okuduğumuz gibi “kendilerine nimetler verdiğin (peygamberlerin, sıddıkların, şehidlerin ve sâlihlerin) yoluna (hidâyette devamı veya kemali nasip et)” diyerek büyük insanların hayatlarını konu edinen kitapları okuyup örnek almaya çalışmalıdır.
4) Davet konusunda zirve örnek olan Hz. Peygamber’i (s.a.s.) ve diğer İslâm davetçilerini örnek almak.
“Sövene dilsiz gerek, dövene elsiz gerek, derviş gönülsüz gerek”, kırandan kırılmamak, kırılmaya layık olanları kırmamak suretiyle sıkıntılara katlanmak…
Kâmil insanlarla kendimizi kıyas ederek noksanımızı görmek, sonra da noksanımızı birbirimizi ikaz ederek gidermeye çalışmak, kâmil insanların güzellikleriyle donanmaya gün gün yine tedrîcîliğe dikkat ederek çalışmak gerekir.
5) Kendimizi, şahıs olarak ne idim, ne oldum ve ne olmam gerekir sorularıyla kontrol etmek.
Ekside isek telafi edip artıya geçmek, artıda isek ilerlemeye çalışmak ve başarıyı Allah’a nispet ederek elhamdülillâh demek. Çünkü ilerlememek gerilemek demektir.
6) Niçin çalışıyoruz şuuru, nasıl çalışmalıyız plân ve programı, başarının sebepleri olan zamanı değerlendirme, sıhhati koruma, aldığı her işi yanlıştan korunarak tam yapma, sabır ve sebat etme özelliği kazandırılmalıdır.
Uygulamada ideali unutmamak realiteyi de inkâr etmemek gerekir.
Her gün sıhhati koruyarak zamanı plânlayıp değerlendirmek, ideale doğru her gün azar azar yaklaşmak. Zira azla başlayan çoğa ulaşır, çokla başlayan yoka ulaşır.
Her gün ilimde ilerlemek gerekir. Her konuda ilerlemek, önce o konuyu bilmekle başlar ve ilerlemenin devamı da yine ilimde ilerlemekle sağlanır.
Her gün öncelikle Hakk’a, kendimize ve halka karşı, bir mü’min olarak 24 saat günlük sorumluluğumuzu yerine getirmeye gayret etmemiz gerekir.
Her mü’min, İslâm’ı temsil eden bir mü’min olmaya; önce kâmil insan sonra kâmil mü’min olmaya çalışmalıdır.