7. İtikadı sahih, ahlakı fazıl, ameli sâlih ve dava şuuruna sahip bir cemaat içinde olun ve bir görev alın
Cemaat: Ehl-i Sünnet inanç sistemine bağlı, İslâm Fıkhına uygun amel eden, İslâm’ın bütün Müslümanlarca yaşanır hale gelmesi için çalışan, İslâm’ın bütün insanlara tebliğ edilmesini gaye edinen, şurasında İslâm davası şuuruna bağlı, insaflı, muttakî, Müslümanların ihtiyaç duyduğu herhangi bir alanda uzman, Müslümanların lehinde ve aleyhinde olanları bilen âlimler bulunan, diğer İslâmî cemaatlerle sürtüşmeyen, onlara düşmanlık etmeyen, en alt seviyede iman ve amelle ilgili helal ve haramları bilen, İslâm ahlâkı ile ahlâklanmaya dikkat eden, yöneten ve yönetilen açısından lideri Hz. Peygamber (s.a.s.)’i cemaati de Ashâb-ı Kirâm’ı örnek alan fertlerden oluşan Müslümanlar topluluğuna denir.
Cemaatin önemini anlamak için şu âyetlere ve hadislere bakmak yeterlidir:
Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:
“ Ey iman edenler! Allaha karşı gereği gibi takvalı olun. O’na teslim olan müslümanlar olarak ölünüz. Hepiniz toptan Allah’ın ipine (dinine) sımsıkı sarılın bölünüp ayrılmayın.”
(Âl-i Imrân sûresi 3/102-103.)
Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Muhakkak ki şeytan, ayrılıp yalnız kalan koyunu yakalayan kurt gibi (ayrılıp yalnız kalan) insanın da kurdudur. Ayrılmaktan ve ayrı kalmaktan sakının! Cemaate, (bütün cemaatlerin oluşturduğu İslâm) toplumuna ve mescide bağlı kalın ayrılmayın.”
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 233, 243.)
Hadîs-i şerifin sonunda dikkat edilirse üç şeye bağlı kalıp ayrılmama ile emredilmiştir:
Kendi cemaati, diğer Müslüman cemaatleri ve gruplarıyla dirsek teması ve bütün Müslümanları toplayan camiyle alakayı asla kesmemektir.
Bir görev almayı gerekli kılan delil de şu âyet-i kerîmedir:
“Ey iman edenler! Allah'ın yardımcıları olun. Nitekim Meryem oğlu İsa havârîlere: Allah'a (giden yolda) benim yardımcılarım kimdir? demişti. Havârîler de: Allah (yolunun) yardımcıları biziz, demişlerdi. İsrailoğullarından bir zümre inanmış, bir zümre de inkâr etmişti. Nihayet biz inananları, düşmanlarına karşı destekledik. Böylece üstün geldiler."
(Saff sûresi 61/14.)
Cemaatte dikkat edilmesi gerekli hususlardan bazıları şunlardır:
1. Her konuyu İslâm’a, ilme götürmek, münakaşa etmeyip ya müçtehidlere veya müçtehidlerin usûliddîn ve usûl-ı fıkha göre fürû’ kitaplarına müracaat etmek,
2. Cemaatin bağlılarını eğitecek bir eğitim programı hazırlamak ve uygulamak
3. İşlerin istişaresi, karar altına alınıp uygulanması,
4. Aleyhimize de olsa Hak yolda olduğu müddetçe lidere itâat etmek,
5. Herkese güven telkin edebilen ilmî güce, şuur ve uyanıklığa ulaşmak,
6. Cemaatin safları bütün Müslümanlara açık olmalıdır. Cemaatin çaplılığı, seviyesi, kemalli davranışı ve herkesi doyurabilmesinden dolayı herkes kendisini burada görebilmeli ve bir yerinin olduğunu hissedebilmeli,
7. Hükümlerde ilim, uygulamada disiplin ve fedakârlık, amelde ahlâk, başkalarına karşı tavırda müsamaha esas olmalıdır.