(İLK SARAYDAN SON MÂBEDE - 7)

30 Mart 1432 tarihinde Edirne’de Sultan İkinci Murad’ın dördüncü oğlu olarak dünyaya gelen İkinci Mehmed, daha çocuk denecek yaşta ağır imtihanlarla sınanmaya başlandı.

Babasının 1444’te tahtı kendisine bırakması üzerine, “Osmanlı, tahtı bir çocuğa bıraktı. Şimdi Osmanlı’yı bitirmenin tam zamanıdır” söylentileri üzerine Yanoş kumandasındaki 100 bin kişilik ordu Tuna’yı geçerken, Venedik donanması da Çanakkale Boğazı’nı ablukaya aldı.

BEN PADİŞAHSAM, EMREDİYORUM!..

Bunun üzerine Osmanlı Harp Divanı, sabık padişah İkinci Murad’ın çağrılmasını kararlaştırdı. İkinci Murad buna yanaşmayınca genç Padişah babasına, “Eğer padişah iseniz, ordunuzun başına geçiniz. Ben padişah isem, emrediyorum, ordunun başına geçiniz!..” mealinde tarihi bir mektup gönderdi. Sultan İkinci Murad derhal ordunun başına geçerek 10 Kasım 1444’te Haçlıları Varna yakınlarında bozguna uğrattı.

Böyle bir dönemde varlık-yokluk savaşının ne demek olduğunu kanıtlayan İkinci Mehmed, babasının vefatı üzerine 19 yaşındayken 18 Şubat 1451’de Osmanlı Devleti’nin 7’inci padişahı olarak yeniden tahta çıktı.

1453’te İstanbul’u fethe çıkan 21 yaşındaki Sultan Mehmed, fetih için geldiği İstanbul surları önünde, “Ya ben İstanbul’u alırım, ya İstanbul beni” diyerek baş koyduğu yoldan dönmeyip, “Kostantiniye bir gün elbet fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onun askeri ne güzel askerdir” müjdesine nail oldu. Bir çağı kapatıp, yeni bir çağ açtı.

DÜNYA DURDUKÇA UNUTMAYACAĞIZ

Ebu’l Feth Fatih Sultan Mehmed, hedef ve maksadını gizli tuttuğu sefere çıkıp otağını kurduğu bugünkü Kocaeli’nin Gebze ilçesi Hünkar Çayırı (Tekir Çayırı) mevkiinde bazılarına göre gut hastalığından bazılarına göre ise zehirlenme sonucu 3 Mayıs 1481 yılında, 49 yaşında vefat etti. Devletin dirlik ve düzeninin zarar görmemesi, şehzadeler arasında bir saltanat kavgasının yaşanmaması için naaşı günler süren gizliliğin ardından yapılan cenaze merasimiyle Fatih Camii haziresine defnedildi.

İlk olarak 1444-1446 yılları arasında, daha sonra ise 1451’den 1481’e kadar 30 yıl boyunca hüküm süren Fatih Sultan Mehmed’i dünya durdukça unutmayacağız, unutturmayacağız!..

Mayıs ayı fetih ayı, Mayıs ayı vuslat ayı. Öyle bir vuslat ki, tıpkı nail olunan kutlu fetih gibi mübarek. Sultan İkinci Murad oğlu Ebu’l Feth Sultan Mehmed Han’ın vefatının üzerinden asırlar geçse de, tıpkı dünya gözüyle görüşmeyi kabul etmeyen Şeyh Muslihiddin Ebûl Vefâ’nın Allah için sevdiği Sultanı’nın başında, musalla taşında tâzim ettiği gibi hep rahmetle ve minnetle yâd edeceğiz.

***

ULULAR MECLİSİ HESAP GÜNÜNÜ BEKLEMEKTE...

Osmanlı protokolünün âdeta törendeymiş gibi bir arada görülmesine imkân veren Fatih Camii hazîresi, birçok devlet adamı ve ilmiye mensubuna ev sahipliği yapıyor. Fatih Sultan Mehmed’in türbesinin yanındaki hazîrede medfun bulunan ulular meclisinde; Fatih’in eşi ve İkinci Bayezid’in annesi Gülbahar Hatun, Sadrazam Mustafa Naili Paşa, Sadrazam Abdurrahman Nureddin Paşa, Sadrazam Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Şeyhülislam Amasyevi Seyyid Halil Efendi, Şeyhülislam Mehmed Refik Efendi, Ahmet Cevdet Paşa, Maarif Nâzırı Emrullah Efendi, Hattat Yesârî Mehmed Esad Efendi, Hattat Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi, Mutasavvıf ve Fatih Türbedârı Amiş Efendi, Selâtin Camileri Vâizi Manastırlı İsmail Hakkı Efendi, Ahmed Midhat Efendi, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, Ali Emirî Efendi, Halil İnalcık ve daha niceleri hesap gününü beklemekte...

***

OSMANLI DEVLETİ 623 YIL HÜKÜM SÜRDÜ

Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak 623 yıl dünyada hüküm sürmüş Osmanlı Devleti’nin Padişahları İstanbul fethedilinceye kadar hep Bursa’ya defnedilmiş. (Bu gelenek Edirne başkent olduğunda da devam ettirilmiş.) İstanbul’un fethinden sonra ise İstanbul sur içine yaptırılan ulu mâbedlerin hazîrelerinde yapılan türbelere defnedilmişler. Bunun istisnası ise, sadece Sultan Beşinci Mehmed Reşâd Han’ın vasiyeti gereği Eyüpsultan’teki Mehmed Reşâd Türbesi’ne gömülmesidir. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra sürgüne gönderilen son Osmanlı Padişahı Altıncı Mehmed Vahîdeddin Han’ın İtalya’nın San Remo kentinde vefat etmesi üzerine cenazesi Türkiye hükümeti tarafından kabul edilmedi ve Şam’a getirilerek Süleymaniye Külliyesi hazîresine defnedildi. Yani 36 Osmanlı Padişahının 6’sı Bursa’da, 29’u İstanbul’da, 1’i ise Şam’da medfundur. Ruhları şâd olsun.

Sabri Gültekin Fatih Türbesi